U čast obeležavanja 175. godišnjice rođenja čuvenog pesnika i erudite turkijskog sveta, Abaja Kunanbajeva, u organizaciji Međunarodne organizacije turkofone kulture TURSKOJ i Turskog kulturnog centra Yunus Emre, a pod pokroviteljstvom ambasada Azerbejdžana, Kazahstana i Republike Turske, 10. februara 2020. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca održaće se koncert “Operske zvezde turkijskog sveta”, uz učešće odabranih umetnika iz 5 različitih zemalja.

 

Ko je bio Abaj Kunanbajev

Abaj Kunanbajev, rođen 1845. u istočnom Kazahstanu, bio je poznati kazahstanski pesnik, veliki mislilac, kompozitor, filozof i utemeljivač pisane književnosti. Nasleđe koje je ostavio svojoj naciji bogato je prozom, poezijom i prevodima. Njegovi prevodi poezije velikih ruskih pisaca i pesnika, kao što su Puškin, Ljermontov i Krilov, deo su nacionalne baštine Kazahstana. Preveo je dela Šilera i Getea na kazahstanski jezik.

Abaj je Šekspir kazahstanske književnosti, a njegovo ime je u mnogim zemljama sveta veoma cenjeno i poštovano, jer su njegove sjajne reči postale duhovna baština ne samo jednog naroda, već i celog čovečanstva. Njegov najveći doprinos u kazahstanskoj kulturi i folkloru leži u njegovoj poeziji, koja izražava veliku ljubav prema svojoj zemlji, te je uticala na filozofsko razmišljanje kasnijih generacija obrazovanih Kazahstanaca.

Danas je generalno prikazan u punoj tradicionalnoj odeći, držeći dombru (kazahstanski nacionalni instrument). Državni univerzitet Almati nazvan je po njemu.

Na koncertu “Operske zvezde turkijskog sveta”, 10.februara 2020. nastupiće: Ahmed Baran iz Turske (kanun), Farina Mamadova iz Azerbejdžana (sopran), Zupar Gabdulina iz Kazahstana (sopran), Kuzenbajev Talgat Perdebekovič iz Kazahstana (bariton) i Rustam Ahmedov iz Turkmenistana (klavir). 

Piše: Ivana Jovanović