-Korona je uticala i na kulturne aktivnosti, kako našeg tako i drugih međunarodnih kulturnih centara. Zbog celokupne situacije, Institut Yunus Emre otkazao je, ili odložio, sve aktivnosti planirane za ovaj kvartal. U danima kada se pandemija virusa nastavlja, za naše Kulturne centre je od vitalne važnosti da organizuju alternativne aktivnosti, kako u Turskoj, tako i u svim ostalim zemljama, u kojima se naši centri nalaze (58 centara širom sveta), a u cilju nastavka promocije Turske, njene nauke, kulture, umetnosti i jezika.
Zato smo odlučili da, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Beogradu, obradujemo sve ljubitelje turske kinematografije projektom Ciklus Turskih filmova, koji će se održati od 29. aprila do 3. juna, svake srede u 20h na drugom, filmskom, program TV Pink. Gledaoci će imati prilike da vide šest turskih filmova: Šampion, Najava, Sezona lova, Miris novca, Svaka sreća je dostižna i Ajla, rekla nam je Ana Tadić PR,  Instituta Yunus Emre iz Beograda.

Lista filmova i sinopsisi:

ŠAMPION, 2018.

PRIKAZIVANJE: 29.04.2020. u 20h
Avantura Halisa Karataša (Ekin Koč), koji je u Istanbul došao sa namerom da postane dobar džokej, započinje njegovim susretom sa Bold Pilotom. Ali prizor koji se pojavljuje na kraju ovog putovanja daleko je iznad Halisovog očekivanja: oboje postaju legende. Na put polaze kako bi Begum (Farah Zejnep Abdulah), osobi koju obojica vole, vratili nadu u život, ali dogodi se nešto što ne očekuju – postaju nada čitavom društvu.
Reditelj: Ahmet Katiksiz
Producent: Kerem Čataj, Pelin Dištaš, Fatih Aksoj
Scenario: Ahmet Katiksiz, Serkan Joruk
Uloge: Ekin Koč, Farah Zejnep Abdulah, Fikret Kuškan, Sibel Tašdžioglu

NAJAVA, 2017.

PRIKAZIVANJE: 06.05.2020. u 20h
U toku su pripreme za državni udar koji će početi u Ankari u maju 1963. godine. Poručnik Šinasi, majori Kemal i Rifat i pukovnik Reha bili su zaduženi za ogranak organizacije državnog udara u Istanbulu. Četiri vojnika ubeđena da će efektivna objava imati značaj u uspehu državnog udara, kako će na taj način pridobiti podršku naroda, planiraju da objave državni udar u Istanbulu na sličan način na koji će se to učiniti na radio stanicama u Ankari. Ali postoji jedna stvar na koju nisu računali, a to je nevidljiva snaga civilnog života.
Reditelj: Mahmut Fazil Džoškun
Producent: Halil Kardas, Tarik Tufan
Scenario: Erdžan Kesal, Mahmut Fazil Džoškun
Uloge: Ali Sečkiner Alidži, Tarhan Karagoz, Murat Kilič, Šendžan Gulerjuz

SEZONA LOVA , 2010.

PRIKAZIVANJE: 13.05.2020. u 20h
Policajac veteran Ferman i njegov brzopleti kolega Idris, udružuju se sa novopečenim majorom Hasanom, kako bi istražili ubistvo mlade žene. Među osumnjičenima su i članovi njene porodice, koji su je prema sumnjama možda ubili radi očuvanja časti, pošto je mlada žena bila u vezi sa starijim narkodilerom i milijarderom Batalom, koji je žrtvu uzeo kao svoju drugu ženu.
Reditelj: Javuz Turgul
Producent: Javuz Turgul, Murat Akdilek
Scenario: Javuz Turgul
Uloge: Šener Šen, Džem Jilmaz, Četin Tekindor, Melisa Sozden, Okan Jalabik

MIRIS NOVCA, 2018.

PRIKAZIVANJE 20.05.2020. u 20h
Taksista, vlasnica kafića i nezaposleni novinar žive u dosadnom predgrađu Ankare. Kada taksista isrpiča svojim prijateljima glasine o mračnim i nezakonitim poslovima svojih putnika, oni instaliraju kamere kako bi ih snimili.
Reditelj: Ahmet Bojadžioglu
Producent: Bašak Emre
Scenario: Ahmet Bojadžioglu
Uloge: Murat Kilič, Ševal Sam, Emrah Kolukisa, Riza Sonmez

SVAKA SREĆA JE DOSTIŽNA, 2018.

PRIKAZIVANJE 27.05.2020. u 20h
Ali je student, koji sanja da preko Erasmus programa ode u inostranstvo i napusti mali grad koji studira. Takođe pokušava da upozna sebe i postavlja razna pitanja o životu. Ovakav Alijev miran život počinje da se menja kada u baru upoznaje pevačicu Guldže. Dok čeka posao medicinske sestre, a kako bi zaradila novac za život, Guldže radi kao negovateljica kod Mevluta, starog i usamljenog čoveka. ALi se polako zbližava sa Guldže i tokom upoznavanja, postaje deo Mevlutove priče. On se okreće novinama koje su mu se u životu desile. Da li je svaka sreća dostižna?
Reditelj:Selman Kiličaslan
Producent: Selman Kiličaslan
Scenario:Selman Kiličaslan, Zulfikar Kurum

AJLA, 2018.

PRIKAZIVANJE 03.05.2020. u 20h
Kada je 1950. godine Severna Koreja napala Južnu Koreju, Turska, na poziv Ujedinjenih nacija, šalje brigadu u Koreju. Sve počinje kada narednik Sulejman, jedan od vojnika brigade koju je Turska poslala, pronalazi devojčicu, čiji su majka i otac ubijeni na ratištu. Devojčici, koju je pronašao u veoma teškom stanju, smrznutu, daje ime Ajla, zato što ju je pronašao na mesečini (AY na turskom znači mesec, prim.aut.). Njih dvoje postaju prijatelji uprkos jezičkoj barijeri, ali se to prijateljstvo mora prekinuti, kada Sulejman dobije naredbu da se vr raskidaju kada je Suleiman morao da se vrati kući. Ova drama, prvi je turski film, predložen za nominacije Oskara u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku, ali nije ušao u uži krug.
Reditelj: Džan Ulkaj
Producent: Džaglar Erdžan, Kristofer H.K. Li, Evrim Sanal,
Ajše Ilker Turgut, Mustafa Uslu
Scenario: Yigit Guralp
Uloge: Četin Tekindor, Ismail Hadžioglu, Kim Seol, Ali Ataj,
Murat Jildirim