Žene su se vekovima trudile da izađu iz čaure domaćinstva i majčinstva koje su ih vezivale za domove, brigu o porodici i deci. Želele su više, bolje, imale su talente koje nisu mogle da ispolje, retko su bile prepoznavane zbog svojih uspeha. One hrabrije, vremenom su uspele da se izbore za svoj glas i da ga danas predaju i nama, zajedno sa svojom hrabrošću.

Da li smo  super-žene?

Postigle smo dugo željeni uspeh, dugo željena ostvarenja – da pored majčinstva, brige o domaćinstvu i postizanja srećnih i ispunjenih bračnih odnosa, omogućimo sebi prijateljstva, putovanja, karijere, odeću kakvu želimo, hobije i finansijsku sigurnost. Naizgled, uspevamo u svemu. Postižemo sve obaveze – odvodimo situ i lepo obučenu decu u školu, topli ručak čeka umornog supruga na šporetu, nekako smo stigle da se isfeniramo, našminkamo i ispeglamo odevnu kombinaciju, a onda otišle na posao, pobrinule se o svemu što je trebalo uraditi, pokupile decu iz škole, otišle u teretanu, spremile večeru, a onda uspele da provedemo malo vremena sa svojim suprugom nakon što smo smestile decu na spavanje. Super-žene, svako bi nam pozavideo na sposobnosti!

Depresija i anksioznost vrebaju iza ugla

Uradile smo sve što je trebalo, sitnice su precrtane u rokovnicima, sve je obavljeno, a mi smo iscrpljene. Dok uveče ležemo u krevet pokusavajući da pročitamo nekoliko stranica knjige, već razmišljamo o sutrašnjem danu; šta sve treba uraditi? Vremena za odmor nemamo, ali je važno da je sve ostalo ispunjeno. Sve osim nas samih. Retko uspevamo da odvojimo vremena za sebe, prepoznamo svoje potrebe i dozvolimo sebi da u njima uživamo bez griže savesti. Ne upuštamo se u aktivnosti koje nam prijaju i neretko svoje slobodno vreme žrtvujemo zarad tuđe sreće, ili pak obavljenog poslovnog poduhvata. Tada dolazimo do problematičnog odnosa sa sobom i upadamo u stanja poput depresije i anksioznosti nastalih usled opšteg nezadovoljstva, i pored svega što naizgled imamo, jer život živimo na auto-pilotu.

U začaranom krugu obaveza

Usled manjka brige o sebi i previše svakodnevnih obaveza, počinjemo da osećamo preterani umor, pojavljuju se glavobolje, lupanje srca, bolovi u grudima, trnjenje udova, roje se misli, previše brinemo o svemu i osećamo potrebu da sve držimo pod kontrolom. Apetit i san nam se poremete, prestajemo da uživamo u aktivnostima koje smo ranije volele, a začarani krug obaveza ne prestaje. Koliko puta ste osetile neke od ovih simptoma, a niste obratile pažnju na njih ili ste jednostavno pomislile – proći će? Uz uspeh, dolazi i velika odgovornost – odgovornost prema sebi.

Briga o sebi je naša obaveza

Odvojite, ne tražite, odvojite vremena za sebe u toku svakog dana. Pregledajte listu obaveza, budite realne u odlučivanju šta to treba obaviti u toku dana i za šta zaista imate vremena i proverite kako se osećate nekoliko puta u toku dana. Ne precenjujte sebe i ne pokušavajte da nadmašite svoje mogućnosti; u redu je, veš se može oprati i sutradan ako ste premorene, a poneka obaveza može sačekati i sledeću nedelju. Naučite da dajete prioritet onome što se zaista mora obaviti u toku dana, i za to ostavite dovoljno vremena i nekoliko minuta lufta u slučaju da sve ne ide baš po planu. U toku dana, odvojite nekoliko minuta za skeniranje svog tela i svojih potreba; zapitajte se: kako se osećam trenutno? Jesam li gladna, umorna, da li sam pila dovoljno vode danas? Da li mi je potrebna šetnja, šta bih volela da jedem? Imam li energije za sve što sam isplanirala za večeras, ili moram preurediti raspored? Dajte sebi dozvolu da ugodite potrebama, to je sasvim u redu.

Mnogim zenama je tesko da posvete sebi vreme jer se osećaju kao da zapostavljaju obaveze, decu, partnere. Želela bih da pokušate da sagledate to na drugačiji način; ukoliko se preopteretite, veći je rizik od bolesti, premora, teških psihičkih stanja. Samim tim, ne činite uslugu ni sebi, ni porodici, ni karijeri. Ukoliko se razbolite, nećete moći da radite i brinete o svima. Zato, neka vam to posluži kao podsetnik da briga o sebi nije luksuz, vec vaša dužnost i obaveza prema samoj sebi i bližnjima.

Poštujte svoja pravila

Jednom dnevno možete odvojiti najmanje 15-30 minuta za sebe. U toku tog vremena, radite ono što vam prija: čitajte, meditirajte, upražnjavajte jogu, vodite dnevnik, slikajte, pišite, crtajte – šta god vam je volja! Tako ćete obnoviti svoju energiju, odmoriti se, sa sebe “skinuti” dan za sobom, i odvojiti svoje misli od napetosti. Ispunićete se pozitivnom energijom i nastaviti dan sveže, odmornije i posvećene sadašnjem trenutku. Budite iskrene prema sebi i drugima, podelite svoje potrebe sa svojim bližnjima jer ih jedino tako možete zaista upražnjavati. Izgradite zdrave granice između onoga što želite i onoga što ne želite, poštujte ih same, jer ako ih vi poštujete, poštovaće ih i drugi.

Piše: Suzana Sjeničić, psiholog

*na naslovnoj fotografiji je autorka teksta