Trudnoća je za svaku ženu vest koja joj promeni život. Posle prvog ushićenja, kako vreme prolazi, otvaraju se druga pitanja – da li će trudnoća proći uredno, hoće li biti sve u redu sa bebom i da li ću uspeti da se izborim sa bolom pri porođaju.

Ne baš tako davno žene nisu ni razmišljale o porođajnom bolu. Znale su da boli i tu je bio kraj. Međutim, zahvaljujući modernoj medicini, sada je sve više onih koje žele da se oslobode bola, pa čim ostanu u drugom stanju, raspituju se da li mogu da se porode uz epiduralnu anesteziju. Iskustveno, to ovako izgleda…

Dobre i loše strane epidurala

Prva trudnoća je bila stresna, sa stalnim krvarenjima i mučninom u prva tri meseca. Trebalo je izgurati do kraja. Izmučena u trudnoći, želela sam sebe da oslobodim porođajnog bola. Unapred sam dogovorila da ću se poroditi uz epidural. Vodenjak je pukao, krenule su kontrakcije i bolovi. Po dolasku u porodilište dobila sam epiduralnu anesteziju koja blokira bol iz materice i vagine. Nisam osećala bol, više neku neprijatnost, pomalo i mučninu, pao mi je pritisak, dali su mi kiseonik, sati su prolazili…Babica je rekla da su krenuli naponi, pratila sam njene instrukcije i ubrzo se porodila. Posle porođaja satima sam osećala utrnulost u donjem delu tela, nisam mogla da ustanem iz kreveta zbog vrtoglavice, a tek sutradan sam se osećala bolje.

U drugoj trudnoći sam se ponovo odlučila na bezbolan porođaj, ne želeći da “eksperimentišem”. Međutim, ovog puta je sve teklo ekspresno. Posle pucanja vodenjaka, kontrakcije su odmah krenule na 2-3 minuta. Dok sam stigla u porodilište, već sam bila otvorena 10 centimetara. Nema vremena za epidural. Legla sam na sto i porodila se u roku od 15 minuta. Čim sam dobila bebu i privila je na grudi, zaboravila sam na bol koji me samo nekoliko minuta ranije razdirao. Osećala sam se mnogo bolje nego posle prvog porođaja.

Epidural možda nije pravi izbor za vas

Koje su prednosti epidurala? Brzo deluje. Već posle 10 do 20 minuta bol nestaje, a moguća neželjena dejstva i za porodilju i za bebu su minimalna. Većina žena oseća blagi bol ili ga uopšte ne oseća. Epidural kupuje vreme da se skupi snaga. To je posebno značajno ukoliko je u pitanju porođaj koji traje satima. U slučaju komplikacija, pod epiduralnom anestezijom može da se uradi carski rez.

Koje su loše strane epidurala? Može da izazove iznenadan pad pritiska, pa se u tom slučaju daje tečnost, kiseonik i eventualno lekovi. Poneke žene osete drhtvavicu ili svrab, a po uklanjanju epidurala moguća je nesvestica. Oko jedan odsto žena posle ima glavobolju, a moguće je, mada jako retko, oštećenje nerva. Pojedine žene imaju problem kod napona, a moguće je i da nekoliko sati posle porođaja ne osećate donji deo tela ili imate problem sa uriniranjem. Više od 70 odsto žena se odluči za epidural prilikom porođaja, ali to ne znači da je ta vrsta anestezije pravi izbor i za vas. Postoje mnogi faktori koji određuju koji način porođaja je adekvatan. Na umu treba imati nekoliko faktora – fizičko i emocionalno zdravlje, tolerancija na bol, veličina bebe, pozicija bebe, intenzitet kontrakcija.

“Bolji” porođaj ne zavisi od metode, već od individualnih potreba i realnih okolnosti. Stoga, nije na odmet imati na umu dva plana porođaja, jedan koji bi po vama bio optimalan, a drugi kao rezerva, ako nešto krene u drugom pravcu, kao što je bilo u mom slučaju. Ne zaboravite, u celoj ovoj priči metod i nije tako važan, već cilj, sa ili bez bola, sasvim je svejedno.

Piše: Nataša Bošković