U svakom poslu, naročito u kreativnom biznisu, važno je biti – prepoznatljiv. Osim što je važno, jednako je i teško. Neki bi rekli izazovno.

Modna dizajnerka iz Novog Sada, Zaga Kal Mar, definitivno ima „ono nešto“ zbog čega odevne komade sa njenim potpisom naše žene prosto obožavaju. Zato što su istovremeno arty, udobni, laki za kombinovanje, autentični i kvalitetni. I, što je za naše žene važno, mogu sebi da ih priušte i u njima izgledaju šik od jutra do večeri, na mnogo načina.

ZAGU žene vole. A taj ispit nikada nije bilo lako položiti.

Ko je Zaga Kal Mar?

  • Zaga je, pre svega, mama troje divne dece i supruga, a zatim preduzetnica koja je iz ljubavi prema umetnosti pre 5 godina, i ne sluteći gde će je to odvesti, počela da se bavi modnim dizajnom. Tako je stvorila brend ZAGA. Zanat multitaskinga ispekla je radeći kao menadžer različitih donatorskih projekata, po vokaciji inženjer industrijskog menadžmenta i profesor nemačkog jezika i književnosti. Od malena iskreni ljubitelj umetnosti, lepog, pisane reči, slikarstva, muzike. Esteta u duši. Po pitanju svih bitnih životnih odluka više okrenuta ka unutra, nego ka spolja. Sve te kockice sklopile su se da danas bude baš ono što jeste.

Koji tip žene je “tim” Nikola Tesla, a koji Frida Kalo?

  • Frida žena je umetnica, žena koja voli da se okiti cvećem, jaka, savremena heroina, preduzetnica života i art direktorka svojih unutršanjih i spoljašnjih okolnosti, prefinjenog izraza i jarkih boja. Ona se rasplače glasno, pa se posle još veselije smeje. Frida žena voli život u svim njegovim bojama.  Tesla žena je pametna, moderna i samouverena, čvrsto stoji iza svojih stavova i  osluškuje svoju vibraciju. To je naučnica sopstvene duše, rođena “soulseekerka”, koja zna da je važnije biti dolsedan sebi, nego izazvati simpatije okoline. Ona intuitivno razume da biti smart znači biti kul na kvadrat i živi po toj formuli.

Zašto ZAGA voli neon boje?

  • Neon boje su neka vrsta modnog uzvičnika. Ja sam počela da ih koristim u želji da akcentujem  određene detalje na odevnim predmetima koje kreiram. Moj dizajn je vrlo jednostavan i uvek nosi u sebi skrivenu poruku koja je artistična i afirmativna. Volim da se igram porukama i rečima kroz dizajn koji na taj način postaje statement osobe koja ga nosi. Neon boje su se pokazale kao vrlo dopadljive savremenim ženama, a ove sezone smo svedoci i jednog globalnog trenda neon boja.

Šta se krije iza tvoje prepoznatljive suknje?

  • Suknja La Vida nastala je kao želja da casual stil majice nadogradim jednim odevnim komadom koji od njega može napraviti šik kombinaciju za dan i za noć. Ako kombinujete ovu suknju sa nekom našom  majicom i dole birate ravnu obuću poput mokasina ili japanki, zagarantovan je ležeran arty stil. Čim se zaželite damskog look-a, samo zamenite ravnu obuću visokim potpeticama i dopustite karnerima da zaplešu jedan moderan gradski tango za vas. 

U Novom Sadu u Radničkoj 30, poznatom novosadskom design districtu, prošle nedelje otvoren je ZAGA STUDIO. Šta se tu može naći?

  • Na moju veliku radost, postala sam sada samostalna u smislu prostora gde su izložene sve moje kreacije. Do sada je ZAGA bila prezentovana u “concept storovima”, a sada mi se ostvarilla i ta želja da imam svoj kreativni studio gde posetioci i naši klijenti mogu da pogledaju, pipnu, poruče po meri i kupe sve naše proizvode. Tu se nalazi kompletna ponuda ZAGA majica za žene, muškarce i decu, čitava street style linija dukseva, duks haljina, tunika, majica. U posebnom delu radnje su izložene kolaboracije sa muzejima i galerijama,  budući da već neko vreme sarađujem sa Galerijom Matice Srpske, a letos sam imala priliku da uradim i seriju majica za Narodni Muzej u Beogradu ( majice inspirisane našom kulturnom baštinom i delima Save Šumanovića, Uroša Predića, Đure Jakšića itd), kao čitav jedan deo gde se nalaze unikatni komadi sukanja, mantila , poncho-a, prsluka, odela itd. koji su nadogradnja ove street style linije.

Mi koristimo izuzetno kvalitetne materijale, jako vodimo računa o posebnosti svakog proizvoda i želimo da se žene koje se odluče za naš proizvod osećaju u njemu dugačije – moderno, autentično, arty, ali i opušteno. Da budu svoje u modnom izrazu, koliko su svoje i iznutra. 

Piše: Frau Ana