Da, sigurno si pomislila da je sve ovo nemoguće. Svi pričaju o koroni, na svakom koraku. Ako ne direktno o koroni, onda o onome što je korona izazvala. Pričamo o merama, o tome kada moramo da budemo u kućama, šta ćemo raditi za vikend, kada ćemo obaviti kupovinu, da li se zarazio neko koga znamo, kada će početi da rade kafići, da li se smiruje situacija i tako u nedogled.

Čini se da po ceo dan raspravljamo o koroni. I onda verovatno u jednom trenutku kažemo: Halo, pa nemojmo više o koroni i onda tu dođe i neka prosečna srpska psovka, ona sočna. A onda posle pola sata nastavljamo o koroni, jer je naš mozak okupiran i naše svesno i podsvesno razmišlja o tome. Korona se uvukla i u naše snove i onda se trzamo i znojimo kada sanjamo da smo u nekoj gužvi bez maske, ili kada se grlimo i dodirujemo sa nekim.

Međutim, i sama znaš da postoji toliko lepših tema od korone. Pa zašto ne bismo malo o njima prodiskutovali:

HAJDE DA PRIČAMO O CILJEVIMA

Učiniće vam se da smo ironični, jer nema tog cilja koji korona nije uspela da zgazi. Neki ciljevi su propali, ali su se rodili drugi, zar ne? Hajde da pričamo o tim ciljevima i da vidimo šta možemo da uradimo po tom pitanju, baš sada, iz svoja četiri zida, iz svoje sobe. Diskutujmo o svojim ciljevima sa voljenim ljudima, koji možda imaju neke ideje.

HAJDE DA PRIČAMO O SNOVIMA

Kada pričamo o našim snovima, zapravo budimo maštu. Ali, ovde nije cilj da se bude ironičan, nerealan i nepoverljiv. Ovde je cilj da istinski govorimo o onim snovima koje smo imali još kada smo bili deca, o tome kako smo neke snove i ostvarili, o tome kako smo na putu da ostvarimo neke druge, o tome kako smo neke snove prevazišli, o tome kako su neki snovi bili nedostižni, a sada su nam na dohvat ruke.

HAJDE DA PRIČAMO O MUZICI

Muzika nam daje energiju, snagu, pokreće nas i obnavlja. Hajde da pričamo o onim pesmama koje nam upravo to rade, hajde da pričamo o pesmama i notama uz koje možemo da zaspimo kao bebe, ili koje mogu sasvim da nas razmrdaju. Hajde da pričamo o pesmama uz koje radimo, uz koje čistimo, uz koje učimo. Hajde da pričamo o muzici uz koju plačemo, ili o muzici koja nas podseća na neku lepšu budućnost. Hajde da sada malo zaćutimo, zatvorimo oči i pustimo onu pesmu uz koju se naježimo i osetimo note do srži.

HAJDE DA PRIČAMO O KREATIVNOSTI

Hajde da pričamo da kreativnost rađa novu kreativnost, da biti kreativan znači biti srećan u svojoj koži. Svi smo mi kreativni, samo u različitim oblastima života, nemojte to nikada zaboraviti. Hajde da pričamo u čemu smo mi to kreativni i šta je to što nas pomera i pokreće i šta je to što nas inspiriše  da budemo kreativni.

HAJDE DA PRIČAMO O KNJIGAMA

Pitaj svoje prijatelje da ti kažu koje su im omiljene knjige svih vremena, pročitaj koje su to omiljene knjige poznatih uticajnih ličnosti, zamoli da ti omiljena profesorka dostavi spisak njenih omiljenih knjiga. Pričajmo o knjigama koje ćemo čitati. Verovatno si čula kako neke knjige zauvek mogu da promene čoveka. Ali, pre toga moraš da nađeš onu koja će tvoj život preokrenuti za onoliko stepeni koliko želiš. Svi znamo da kada nađemo tu pravu knjigu, da se zaljubimo, poput deteta, i ne ispuštamo je. Zato je važno tragati i razgovarati o dobrim knjigama, samo tako naći ćemo onu pravu, ili će ona naći put do nas.

HAJDE DA PRIČAMO O PUTOVANJIMA

Da, pomalo bezobrazna tema. Ko zna kada će granice biti ponovo otvorene. Ko zna kada ćemo opet videti svet preko grane. Ali, sve će se to desiti u jednom trenutku i svi ćemo biti srećni. Zato je dobro, zbog našeg dobrog osećaja, da govorimo o putovanjima, da maštamo o novim destinacijama, ali i da se prisećamo onih najlepših putovanja. Hajde da listamo fotografije sa starih putovanja i hajde da govorimo o najdivnijim uspomenama.

HAJDE DA PRIČAMO O FITNESU

Hajde da govorimo o vežbama koje najviše volimo da radimo, hajde da govorimo i o onima koje ne volimo. Hajde da govorimo o tehnikama vežbanja i da se smejemo same sebi što nikako ne možemo da uradimo tu jednu vežbu. Hajde da pričamo o blamovima koje smo doživele u teretanama, hajde da pričamo kako smo se zaljubile u teretani, hajde da pričamo i o vežbama koje smo usavršile.

HAJDE DA PRIČAMO O PROŠLOSTI, SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI

Hajde da preispitujemo odluke, da vidimo ko smo sada i koliko smo se promenili. Hajde da vidimo šta očekujemo od sebe u budućnosti, hajde da se zamislimo nad ovom linijom, hajde da govorimo o tome sa bližnjima, šta oni misle, šta bi oni promenili, da li nas cene ovakve kakvi smo sada. Hajde da govorimo o greškama, ali sa lakoćom, a ne opterećenjem. Hajde da se konačno suočimo sa nama samima, jer samo tako možemo očekivati da zavolimo sebe i da svet prilagodimo nama, prilagođavajući se njemu u isto vreme.

Piše: Nevena Manojlović