Ako ste se zasitili putovanja po Mediteranu, šetnje po evropskim gradovima su postale kliše, željni ste da upoznate potpuno drugačiji način života i ljude, probate nesvakidašnje i neobične ukuse hrane, evo predloga gde možete da očistite svoje misli, vidite nestvarne pejzaže, napunite baterije i udahnete toliko potreban kiseonik.

Jovani Božilović, dvadesetosmogodišnjakinji, na interesantan način pošlo je za rukom da se upozna sa blagodetima najveće ostrvske zemlje na svetu, Republike Indonezije.

  • Od 2016. godine sam član Škole tradicionalnih plesova sa ostrva Bali, Java i Sumatra „Citra Indonesia“, koja se organizuje u prostorijama ambasade Republike Indonezije, započela je Jovana razgovor, uz pokazivanje najlepših fotografija koje je zabeležila tokom četiri meseca boravka u dalekoj Indoneziji.

Jovani se ukazala prilika da u okviru stipendije indonežanske vlade boravi na tri ostrva jugoistočne Azije.

  • Teško je opisati rečima ono što sam doživela i osećanja koja nosim čak i sada nakon dve godine od povratka iz Indonezije, jer svaki deo ove zemlje odiše svojom specifičnošću, jedinstvenošću i harmonijom. Ovde magija zaista postoji.

U razgovoru sa Jovanom saznajem da joj je polazna stanica bila Džogdžakarta, u kojoj je provela tri meseca, a poslednji mesec upoznavala se sa lepotama na ostrvima Bali, Lombok i na Gili ostrvima. Kaže da bi mogla knjigu napisati za svaku geografsku celinu na kojoj je boravila, a do tada Jovana prenosi svoje iskustvo stečeno u Indoneziji putem svog bloga.

Kako bi nas navela da otputujemo na ove destinacije, zamolila sam je da izdvoji nekoliko zanimljivosti kao podsticaj na razmišljanje da i mi krenemo u pravcu jugoistok.

Pored prelepih i nestvarnih plaza i polja pirinča, brojnih vulkana, jedinstvenih životinja, jarkih boja, na Jovanu je jak utisak ostavio druželjubiv i prijatan narod, spreman da je upozna sa specifičnošću ovog dela Azije.

Ono što je iznenadilo Jovanu je jedinstvo različitosti. U Republici Indoneziji dominantna religija je Islam, ali postoji još pet zvanično priznatih, ravnopravnih i međusobno poštujućih religija (Hinduizam, Budizam, Konfučijanstvo, Islam, Katolicizam i Protestantizam).

  • Zadivilo me je to što je Indonezija po mnogo čemu heterogena. Mnogobrojne etničkie grupe, različiti dijalekati i jezici kojima se govori, specifične geografske podele, a ipak toliko harmonije, tolerancije i jedinstva u svakodnevnom životu, navodi Jovana.

Pitam za odnos prema ženskom polu. Ističe da ga nije lako definisati.

  • On u mnogome zavisi od regiona u kojoj žena zivi, kao i religije kojoj pripada. Pa tako imaju veliki procenat žena kojee studiraju, koje su samostalne i zarađuju, dok je u ruralnijim mestima ipak malo drugačiji i može se reći konzervativniji odnos prema njima, navodi Jovana, a meni se čini da su Srbija i Indonezija po tome slilčne.

Dok očarana ponovo listam slike ovog bisera na zemaljskoj kugli, zahvalna sam Jovani što me je inspirisala i pokrenula da maštam o Indoneziji kao nekoj od narednih destinacija. Verujem da je i vas.

Piše: Dijana Pešić

Fotografije: jovanabozilovic.wordpress.com