Južno-korejski film Parazit trijumfovao na 92. dodeli Oskara sa 4 četiri osvojene nagrade

U centru holivudske filmske industrije, Los Anđelesu, prošle su noći dodeljene prestižne nagrade Američke filmske akademije. Na crvenom tepihu Dolbi teatra su prodefilovale neke od najvećih filmskih zvezda današnjice u kreacijama velikih modnih kuća poput Diora ili Šanela.

Ceremonija dodele Oskara ni ove godine nije imala voditelja i počela je mjuzikl tačkom koju je izvela Džanel Monae. Uvodni monolog, ili makar ono što bi to trebalo biti, održali su Stiv Martin i Kris Rok, koji su u prošlosti bili voditelji, i koji su pokazali da Oskaru ipak treba voditelj. Zato navijam da sledeće godine dodelu vode Maja Rudolf i Kristen Vig koje su još jednom pokazale koliko duhovite mogu biti i koje bi se, na kraju krajeva, savršeno uklopile u trenutnu društveno-političku klimu Holivuda.

Filmska godina za nama donela je neke zaista sjajne filmove, ali je dodela Oskara prošla bez puno iznenađenja. Glumačke nagrade su praktično već bile sigurne budući da su Bred Pit (Bilo jednom u Holivudu), Lora Dern (Priča o braku), Hoakin Finiks (Džoker), i Rene Zelveger (Džudi), trijumfovali na svim dodelama od početka godine. Čak su i govori bili slični prethodnima pa je tako Finiks opet održao politički govor, dok je Rene još jednom nagradu posvetila Džudi Garland.

Iznenađenja nije bilo ni kod scenarističkih nagrada koje su pripale crnim komedijama. Onu za najbolji originalni scenario je dobio Bong Džun-ho za film Parazit dok je Oskara za najbolji adaptirani scenario dobio Taika Vaititi za film Zec Džodžo.

Jedan od mojih najdražih nominovanih filmova ove godine, Zemlja meda, ipak nije uspeo da odnese Oskara za najbolji dokumentarac koji je pripao filmu Američka fabrika, prvom filmu iz produkcije Baraka i Mišel Obame, koji dodeli nagrada ipak nisu prisustvovali. U drugoj kategoriji u kojoj je nominovan je imao još manje šanse, budući da je nagrada za najbolji internacionalni film očekivano pripala Parazitu. Korejski film je tako postao prvi nagrađeni film u ovoj preimenovanoj kategoriji koja je ranije nosila naziv „najbolji film van engleskog govornog područja“.

Najviše neizvesnosti je bilo oko verovatno dve najbitnije nagrade, za režiju i za najbolji film. Obe je osvojio Parazit, iako je Sem Mendes (1917) važio za blagog favorita kad je reč o režiji. Poslednju nagradu večeri, za najbolji film, Bong Džun-hou je uručila legenda Holivuda, Džejn Fonda, uz ovacije svih prisutnih.

Parazit je tako ispisao istoriju više puta tokom protekle noći. On je, naime, prvi korejski film nagrađen Oskarom i prvi strani film koji je dobio najveću filmsku nagradu na svetu, Oskara za najbolji film.

Filmskim zvezdama se pridružila i trenutno najslušanija pop zvezda Bili Ajliš. Iako se spekulisalo da će pobednica na ovogodišnjim Gremi nagradama tokom ceremonije premijerno izvesti svoju pesmu za novi film o Džejms Bondu, to se na moju žalost nije desilo. Bili je umesto svog budućeg hita, u šta nimalo ne sumnjam, otpevala Yesterday u sklopu In Memoriam segmenta koji se završio nedavno preminulim Kirk Daglasom. Pored Bili, imali smo priliku na sceni da vidimo i Eltona Džona, koji je dobio Oskara za najbolju pesmu, i Eminema koji je otpevao svoj čuveni hit Lose Yourself iz filma 8 milja.

Već nekoliko godina je primetno da Akademija ima tendenciju da nagrađuje, ili makar nominuje, filmove sa snažnom društveno-političkom porukom, ili pak one koji se bave osetljivim temama. Politika i trenutna društvena klima verovatno nisu vidljivi ni u jednoj umetnosti koliko na filmu, pa stoga njihov upliv i u proces nagrađivanja nije iznenađenje. Oskar je možda najprestižnija nagrada, ali daleko od toga da je najpravednija. Svake godine imamo priliku da vidimo da su nominovani filmovi iza kojih stoje velike producentske kompanije i distributeri, ili koji su ostvarili zapažen uspeh na nekom od velikih festivala. Zato vam preporučujem da se ne oslanjate puno na ove liste, koje nekad pogode, a nekad pogreše, već da uživate u dobrim filmovima.

 

Piše: Olivera Lazarević