Beograd već nedeljama gori. Vrućine su neizdržive tokom radne nedelje, pogotovo ako odlučite da na posao idete gradskim prevozom, kako ne biste izgubili sate u traženju parkinga. Onda dođe vikend i iznenađenje, kiša i sparno vreme, koje vas tera da ostanete u svoja četiri zida.

Niste ovako zamišljali leto, a nemate vremena da odete na duži odmor, bar ne do septembra? Portal Sve o ženi ima rešenje za vaš kratki predah s porodicom ili prijateljima, ili pak i jedno i drugo. Uputili smo se na miks putovanje koje će i deci i odraslima pomoći da se opuste, odmore i uživaju.

S one strane Drine

Naš region obiluje mestima idealnim za uživanje. Netaknuta priroda, istorijski spomenici, prelepa jela i mnogo toga neotkrivenog, čekalo nas je ne tako daleko, prema zapadu, preko reke Drine, sve do gorde olimpijske lepotice Jahorine, koja godinama predstavlja ne samo oazu za ljubitelje zimskih sportova, već i za one koje privlači svež vazduh, guste šume i raznolike aktivnoati u prirodi.

Ukoliko na putovanje idete sa decom, veoma je važan odabir hotela. Baš zato je i nama jedan od glavnih faktora za odabir istog bio bogat sadržaj, kvalitetan smeštaj, raznolik jelovnik, ali i nikako manje bitan osećaj topline i udobnosti, koji je neophodan za potpuno opuštanje.

Put do Jahorine, iako traje oko šest sati, neće vam prirediti nikakve neprijatnosti ili komplikacije, bilo da putujete automobilom ili autobusom. Nakon fascinantnog uspona i uživanja u pogledu na suncem okupane krošnje drveća, stižemo na Jahorinu.

Planinski hotel za potpun ugođaj

Odmah smo se uputili ka hotelu, a nakon detaljne pretrage naš izbor je pao na Termag, porodičnu oazu i drveni “zamak”, smešten kraj ski staze Poljice, sa pogledom na magične planinske krajolike. Enterijer od čistog i punog drveta nas je fascinirao i upotpunio sliku planinske prirode.

Pošto smo na put krenuli u ranim jutarnjim satima, nakon što smo se u sobama presvukli i osvežii, u restoranu hotela nas je čekao bogat švedski sto uz dodatak vrućih peciva pripremljenih u samom hotelu, a kao osveženje domaćini su ponudili domaće sokove od borovnice i jabuke, što je bilo više nego dovoljno za početak aktivnog dana u prirodi.

Jahorina nudi za svakoga ponešto, a mi smo probali sve. Za one avanturističkog duha, preporučujemo adrenalinsku avanturu quad džipom ili paraglajding, koji će vam obezbediti nezaboravne poglede sa najlepših vidikovaca i istinski doživljaj planinskih pašnjaka.

Ako ste, s druge strane, više za mirniju varijantu, tu je vožnja bicikla i sakupljanje borovnice ili bilja, šetnja netaknutom prirodom, koja će zasigurno napuniti vaše baterije.

Aktivan odmor i dobra hrana

Ekipa portala Sve o ženi je posle veoma aktivnog dana prilično ogladnela, pa smo se uputili ka hotelu na ručak, a zatim zasluženo opuštanje. Vraćajući se u hotel pričali smo o hrani, razume se. Kolega se odlučio za neko internacionalno jelo u hotelskom restoranu, dok je moja šoljica čaja bila odmah pored, u etno restoranu Termag Koliba – najsočnija rebarca ispod sača u kombinaciji sa čuvenim kuvanim vinom.

Nakon aktivnog dana i dva odlična obroka bilo nam je potrebno opuštanje mišića i tela u spa centru, koji pored bazena sa ozonizovanom vodom, turskog kupatila i saune, nudi i širok asortiman beauty tretmana i masaža. Poluutonula u san, posle opuštanja u spa jedino logično rešenje bio je rani odlazak u krevet.

Nedelja je. Rano jutro. Umesto popodnevnog povratka za Beograd, nismo mogli da odolimo i ne posetimo Sarajevo, koje se nalazi na samo 29 kilometara od Jahorine. Grad koji obiluje bogatom istorijom i nadaleko poznatim gostoprimstvom, sačekao nas je raširenih ruku, kao što je rekao Đorđe Balašević: “Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda. Kao dete – zaigrano, prostodušno, naivno, lakoverno, detinjasto… Zato ono prvo i pruža ruke.”

Sarajevo je srednjeg roda

Naša kratka poseta nije mogla da prođe bez šetnje kroz šest vekova staru Baščaršiju, istorijski i kulturni centar grada, i ispijanja čuvene domaće kafe uz autentični rahat lokum. Na glavnoj čaršiji Sarajeva nalazi se i nekoliko važnih istorijskih objekata poput Gazi Husrev-begove džamije, izgrađene 1530. godine i Sahat Kule iz 17. veka.

Ovo je grad priča, zanimljivih legendi i znamenitih građevina, ali i daleko poznatih sarajevskih ćevapa i baklava, tulumbi. Jednostavno se opustite i dozvolite razigranom duhu grada da vas vodi.

Termag Hotel Jahorina
« 1 od 9 »

Piše: Frau Ana