Koža je najveći organ našeg tela, koji obavlja brojne funkcije. Neprestano je izložena  raznim uticajima spoljašnje sredine i pamti sve što za nju uradimo ili propustimo da uradimo. Usvajanje određenih navika i rituala u nezi je najbolji poklon koji možete pružiti svojoj koži. Pravilna, izbalansirana ishrana, unošenje dovoljne količine tečnosti, prvenstveno vode, fizička aktivnost i noćni san od 8 sati su navike koje su korisne za dobro stanje čitavog organizma. A na koji način je poželjno tretirati kožu spolja kako bi ostala zdrava, lepa, nežna i blistava, saznajte u nastavku, korak po korak.

ČIŠĆENJE KOŽE

Čišćenje kože, uklanjanje svega što se tokom dana na njoj nakupilo je osnova nege svakog tipa kože. Tu su šminka, prašina različitog porekla, izduvni  gasovi, znoj…

Za uklanjanje ovih površinskih nečistoća mogu se koristiti mleka za čišćenje lica, micelarne vode ili sapuni koji imaju odgovarajuću pH vrednost i koji je neće isušiti niti narušiti njena prirodna svojstva. Posebno je važno imati na umu da je upotreba antibakterijskih sapuna u najvećem broju slučajeva neopravdana, jer na taj način uklanjamo i korisne bakterije, koje su stalni i poželjni stanovnici kože (i sluzokože), sa brojnim važnim ulogama u održavanju zdravlja.

Ukoliko ste se opredelili za mleko u čišćenju  kože lica, postoji više načina na koje ga možete koristiti: utrljati u suvu ili vlažnu kožu pa obrisati, ukloniti vlažnim ili suvim tupferom ili blaznicom, ili  na blaznicu naneti mleko pa očistiti kožu. Svaki od njih je dozvoljen i ispravan.

Da li je bolje koristiti mleko ili neki od sapuna pitanje je na koje nema preciznog niti jedinstvenog odgovora. Jedno je sigurno – kozmetička industrija je imala u vidu preferencije korisnika, te  je ponudila  toliko mogućnosti u izboru pravog sredstva za čišćenje svakome od nas. Dakle, kome se šta sviđa.

Naredni korak u čišćenju podrazumeva upotrebu tonika ili losiona za lice. Osnovna razlika između ove dve vrste proizvoda je u prisustvu alkohola – tonici ga ili nemaju ili ga imaju u niskim koncentracijama (do 20%), dok losioni sadrže alkohol u različitim koncentracijama u zavisnosti od toga kakvom su tipu kože namenjeni.

Temeljno čišćenje kože je izuzetno važno uveče, ali se čitava ova rutina može sprovoditi i ujutru, što će posebno prijati osobama sa masnijom ili kombinovanom kožom, kod kojih na celom licu ili na delovima (najčešće na T-zoni), ima malo jačeg lučenja sebuma. Ipak, ukoliko ste se odlučili za losion za čišćenje lica, nemojte ga koristiti više od jednom dnevno, osim ukoliko je drugačije preporučio dermatolog ili kozmetičar.

KREME

Kreme se nanose na dobro očišćeno lice. Možete ih koristiti posebno za dnevnu i noćnu negu ili jednu i za dan i za noć. Ukoliko praktikujete dva proizvoda, za dan i za noć, time obezbeđujete bogatiju negu jer imate više mogućnosti za kombinovanje aktivnih sastojaka iz jedne i druge kreme. Masnije, kompaktnije, gušće kreme važe za bolji izbor kada je reč o noćnoj nezi (kada sam proizvođač  već na etiketi ne navodi da je proizvod predviđen za noćnu negu). Kod odabira je mnogo  važnije, međutim, da obratite pažnju na sastav proizvoda, na njegove aktivne sastojke i da imate u vidu da su proizvodi koji sadrže fotoosetljive sastojke kakvi su retinol, vitamin C ili voćne kiseline uvek bolji izbor za noć.

Proizvodi za negu kože oko očiju su svojom formulacijom prilagođeni nežnoj koži oko očiju, činjenici da se prve bore javljaju upravo u tom delu kao i blizini sluznice oka. Zbog svega toga, poželjno je koristiti baš njih za ovu delikatnu regiju.

Kreme za dnevnu negu su jednostavno – važne. One vas štite od svega što dolazi iz spoljne sredine, omogućavaju da šminka bolje „legne“ i sprečavaju je da dospe u pore, hidriraju kožu i sprečavaju gubitak vlage, a ako imaju nekakav SPF štitiće vas i od UV zračenja. Dobra hidratantna krema je dobar izbor za svaki dan, bez obzira na to da li se šminkate ili ne. Ukoliko se šminkate, imajte na umu da ne može biti zamenjena BB ili CC kremama niti tečnim puderom, već im mora prethoditi.

Bilo da je reč o kremi za dnevnu ili noćnu negu, uvek je birajte u skladu sa svojim tipom i stanjem kože. Svako od nas je priča za sebe, pa je tako i svaka koža priča za sebe. Upravo zbog toga proizvođači imaju u ponudi više proizvoda za jedan tip kože.

SERUMI

Za kremu možemo reći da, uz sredstva za čišćenje lica, predstavlja redovnu negu, dok bi se za serum moglo reći da je lep i koristan dodatak nezi. U serumima akcenat je na aktivnoj supstanci, koje u serumu, po pravilu, ima u višoj koncentraciji nego u kremi. Takođe, ostali sastojci kombinuju se tako da se omogući što brža apsorpcija i bolja prodornost preparata u kožu. Postoji veliki broj seruma različitog  izgleda, teksture, sastava. Oni koji u svom sastavu imaju minerale, vitamine, ekstrakte, proteine, najbolje je koristiti uveče, tako što ćete nekoliko kapi seruma naneti na očišćeno lice pre noćne kreme. Na taj način obezbeđujete bolju iskorišćenost aktivne supstance, potpuniji domašaj nege koja je potpomognuta prirodnim procesima obnove koji se tokom noći intenziviraju. Takođe, postoje serumi koji obećavaju trenutni efekat zatezanja, sjaja i svežine, a  njihova primena biće ograničena na situacije u kojima je potrebno da brzinski postignemo određeni izgled.

MASKE

Maske su kozmetički preparati čija  uloga može biti da kožu čiste, hrane, hidratišu itd. Važno je da se maska lako nanosi, da lepo prijanja  i da ima homogenu teksturu. Mogu se naći u različitim oblicima, pa će i način korišćenja kao i uklanjanja od toga zavisiti (umivanjem ili npr.peel off).

Maska se koristi u gotovo svakoj vrsti kozmetičkog tretmana, ali se može koristiti i u okviru  kućne nege.

Pre nanošenja maske potrebno je dobro očistiti kožu od šminke i spoljnih nečistoća na neki od načina koji su ranije opisani. Poželjno je uraditi i piling nekim blagim abrazivom (najčešće su u formi piling krema ili sredstava za umivanje), koji će ukloniti mrtve ćelije kože sa površine i omogućiti bolji prodor aktivnih materija iz maske u dublje slojeve kože.

Maska se nanosi ravnomerno na celo lice, u sloju debljine 1-2mm, uz pomoć špatule ili četkice. Ukoliko imate osetljive oči ili ako ste osetljivi na mirise, izbegavajte očne kapke i deo između nosa i usana. Takođe, nemojte je nanositi na mesta gde je koža oštećena. Kako maska treba da deluje 20-30 minuta, možete se malo ispružiti i opustiti, što će poboljšati cirkulaciju i omogućiti bolju iskorišćenost sastojaka iz maske. Možete je ukloniti tako što ćete se umiti čistom vodom  ili, ako baš želite da  „razmazite“ svoju kožu, blagim čajem od aromatičnog bilja. Što se tiče temperature vode za obavljanje ovog dela posla, važno je znati da se hladnom vodom mogu uklanjati maske koje nisu masne, kakve su obično one koje čiste kožu, suzbijaju lučenje sebuma i skupljaju proširene pore. Sve ostale maske se uklanjaju mlakom vodom.

Ovaj ritual, koji bi trebalo sprovoditi jednom nedeljno, možete završiti nanošenjem seruma i/ili kreme.

Piše: Marina Vojnović, LIPO Cosmetics brend menadžer