Koliko kritički razmišljamo? Zašto je to važno?

Ne planiram da izlažem ili zastupam bilo kakve teorije na temu šta se zapravo desilo ili možda dešava u svetu. Nisam doktor, naučnik, ni političar. Ono što jeste deo mog poziva je da pomognem ljudima da razviju veštine koje će ih podstaći da dođu do sopstvenih zaključaka i spoznaja. I tu dolazi kritičko razmišljanje, koje po istraživanjima i dosadašnjem iskustvu, pravi ključnu razliku u kvalitetu života i ostvarenju ličnog uspeha. A čini mi se da smo sada, možda kada nam je najpotrebnije, u moru kontradiktornih informacija koje nam se plasiraju, zaboravili da razmišljamo zdravorazumski.  Zašto se u biznisu kritičko razmišljanje vrednuje, jer potencijalno vodi boljim rezultatima, a zanemarujemo ga kod odluka koje direktno utiču na način našeg života? Razmišljam o mogućim razlozima i nasleđenim normama.

Obrazovanje: Pripadam generaciji koja je školu, čak i osnovne studije, završila bez preteranog zapitkivanja. Ako zapamtiš šta je u knigama i pratiš instrukcije nastavnika i profesora, već si na dobrom putu. Moje prvo iznenađenje bilo je kada sam radila postdiplomske studije, postojali su negativni poeni jer nisam dovoljno kritikovala autore i podelila sopstveno mišljenje (naučena da autor mora biti u pravu…).

Posmatram prethodnih nedelja školske zadatke i gradivo na kojem moja deca rade kod kuće. Ne želim da pregledam šta je tačno ili netačno urađeno, već da uživam u razmeni mišljenja i ideja. Postavljam pitanja: ‘Sta misliš da se u toj priči stvarno desilo?’, ili ‘Koje su druge mogućnosti da dođeš do rešenja?’ Pitam decu, a i sama se pitam. To su pitanja koja svi treba sebi da postavljamo, sada i ubuduće.  Nedostatak preciznih odgovora treba da nas upravo inspiriše da dalje tragamo.

Zdravstvo: Uzimam zdravstvo kao primer, mada postoje mnoge druge oblasti u našem životu koje su vođene nasleđenim normama. Nedavno sam imala razgovor sa prijateljicom koja je prošla kroz terapiju posle oporavka od operacije karcinoma. Kada sam je pitala kako se odlučila baš na takvu terapiju, rekla mi je da joj je tako doktor savetovao. Verovatno smo delimično naučeni od prethodnih generacija, koje su verovale da je doktor uvek u pravu, jer je uloženo toliko godina rada u studiranje i praktikovanje medicine – često ponovo bez previše kritičkog razmišljanja.

Ovde nije pitanje sta je ispravno, ko veruje u tradicionalnu medicine, a ko u holistički ili bilo koji drugi način lečenja, već činjenica da se nedovoljno bavimo istraživanjem različitih mogućnosti čak i kada je naše sopstveno zdravlje u pitanju. Oslonjeni da će neko drugi za nas doneti ‘najbolju’ odluku.

Način informisanja: Nismo mi odjednom sada postali bombardovani propagandom. To nije novo. Sada, zbog nedostatka poznatog i sveopšteg straha, cešće čujem komentare ‘Ma više ništa ne gledam, niti čitam… Ne zanima me…Videćemo šta će biti…Proći će’. Naravno da ce proći. Ali takav stav neće pomoći da prođe na bolji način. Šta bi se desilo ako bismo odabrali platforme koje su informativne, dali šansu različitim mišljenjima i onda  uključili kritičko razmišljanje? Nije cilj da svi imamo slična i ista mišljenja, čak i kada bi bilo moguće. U jednom bismo se sigurno složili – da ne možemo sa sigurnošću znati šta je tačno a šta ne, šta su nagađanja a šta činjenice. Ali, umesto da stavimo glavu u pesak i samo čekamo da prođe, možemo da povratimo moć i snagu sopstvenog razmišljanja. Da otvorimo um ka drugim mogućnostima, analiziramo različite informacije i njihove izvore, sagledamo činjenice i najvažnije – ne zaboravimo na zdrav razum. Ne moramo da budemo doktori ili naučnici, ako želimo, sigurna sam, da možemo da razumemo brojeve ili osnovne vitalne funkcije. Ali, naša obaveza je da mislimo, da budemo radoznali. To nam je dato kao velika privilegija. Da zapitkujemo, koristimo logiku, zdrav razum, intuiciju. Donosimo zaključke i živimo u skladu sa sopstvenim vrednostima. Koristimo sopstveni potencijal. Damo maksimum da izgradimo bolji svet u kome se različita mišljenja razmenjuju. Svet u kome se uživa u životu, a razmišljanje ceni.

Piše: Marina Janković, Leadership Advisor & Executive Coach, UAE