Koronavirus napada sa svih strana. Tako nas je isprogramirala „struka“, pa valjda treba da im verujemo. Od dodira, preko bliskih susreta uz kafu, ne daj boze poljubaca, pa do izlazaka u prodavnicu ili u apoteku – korone može biti svuda. Baš zato karantin, baš zato #ostanikodkuće, baš zato peri i dezinfikuj ruke i odeću, nosi masku, izuvaj se ispred vrata stana. Baš zato i sve one muke koje nas snalaze u naša četiri zida, uključujući rad od kuće, energičnu decu, školske zadatke iz fotelje, kuvanje, brigu, anksioznost…

Nekim našim ukućanima je, ipak, malo lakše. Svi koji imate kućnog ljubimca verovatno pretpostavljate da mislimo na njih.  Za mačke je dokazano da mogu da obole od Covid19. Svi smo čuli priču o obolelom tigru iz ZOO vrta u Bronksu, sa težom respiratornom infekcijom, gde su sa istim simptomima detektovani i pojedini lavovi. Takođe, jednoj belgijskoj mački u stolici i želudačnom sadržaju otkriven je genom virusa. Ali, stručnjaci kažu da ipak nema dokaza da životinje mogu da prenesu bolest na čoveka. Sa skoro 1.5 milion slučajeva Covid19 u svetu, već bi se znalo da se infekcija na čoveka može preneti sa životinja, tvrde oni.

-Ovaj virus se gotovo izvesno isključivo prenosi sa čoveka na čoveka, kaže Majkl San Filipo iz Američke asocijacije veterinara. Takođe, vrlo je mala verovatnoća da se Vaš kućni ljubimac zarazi, ali gotovo nikakva da životinja virus prenese na Vas.

Iako se veruje da je pandemija krenula sa pijace u Vuhanu, i da su glavni izvor zaraze bile upravo neke životinje, danas je izvesno da je ovo humana bolest i da se širi među ljudima.

Kao što se ispostavilo, velike mačke, kao tigrovi i lavovi, dobili su Covid19 od ljudi. U slučaju da ste pozitivni na koronavirus, preporuka je da se izolujete i od Vaših kućnih ljubimaca, mada, struka opet ponavlja, minimalna je šansa da im možete preneti zarazu.

Mnogo je nepoznanica u vezi sa ovim virusom u svakom smislu, pa i u smislu osetljivosti pojedinih vrsta životinja na njega. Zato je najbezbednije da često peremo ruke, kako nakon kontakata sa mačkama i psima, tako i sa drugim ljudima, za njihovo i naše dobro.

Piše: Ivana Jovanović