– Laku noć ljubavi, nedostaješ mi…
– I ti meni, brzo će sve ovo proći, jedva te čekam…
Nazad na fabrička podešavanja. Baš kao što se priroda poslednjih meseci oporavlja od nas, tako se i ljubav oporavlja od svih modernih oblika sezonskih gripova koji je napadaju godinama.
‚‚ Taman kada sam se konačno zaljubila, desila se Korona!” Stroga profesorka koja već posle nekoliko časova, čitaj susreta, daje kontrolni zadatak. A zadatak je – hajde da se, kao što je to nekada bilo, na početku veze prvo dobro upoznamo. Hajde da razgovaramo svakog dana, da saznajemo o njegovim ili njenim razmišljanjima, interesovanjima, planovima, stavovima. Sada nema izgovora za izostale odgovore na poruke, nema te gužve i haosa koji će nas sprečiti da odgovorimo na poruku onome ko nas interesuje, do koga nam je stalo. Neke će zadesiti sirova, a neke surova realnost. Ali to je ok, jer sada je sve toliko pojednostavljeno da treba uživati u procesu i prirodnoj selekciji osoba koje su vredne našeg truda.
Šta je sa onima koji su sa jedne strane zida zvanog ‚‚Korona”, u prostoriju zvanu  ‚‚izolacija do daljnjeg ” ušli sami? Da li će im se dogoditi nova uzbudljiva virtuelna ljubav koja će se podgrevati nedeljama i morati da sačeka neko vreme da se rasplamsa? Zbog koje će duže ostajati budni, više maštati, osmehivati se dok gledaju u telefon i odbrojavati dane do kraja izolacije i otvaranja kozmetičkih salona kako bi na prvi dejt otišli u punom sjaju… Ili će, umesto Retro Merkura, ovoga puta Retro Korona u život vratiti bivše, jer, uspomene su veoma zeznuta stvar u momentu kada ne stvaramo nove.
Ipak, na najtežem testu su oni koje je pandemija zatekla u paru. Najteži test, a samo dva ponuđena odgovora:  1) možemo  2) ne možemo.
‚‚Jaoj prijateljice, ja sam tek sada shvatila da moj muž očigledno po ceo dan jede samo neku izrazito tvrdu hranu koja krcka, jer njegovo žvakanje iz druge prostorije nikada nije zvučalo glasnije, poludeću!”  ‚‚Jel možeš da utišaš taj TV i da se malo tiše smeješ, pokušavam da uradim nešto za posao! Ne znam ni gde bijem ni kada sam poslednji put jela, još me i ti ometaš!” Znamo koji će odgovor oni zaokružiti.
Ali, internet je pun i onih lepih primera i fotografija na kojima su muškarci naučili da farbaju kosu svoje drage, na kojima devojke šišaju svoje momke ili im spremaju najukusnija jela, jer sada imaju vremena da isprobaju neke nove specijalitete. Fotografije na kojima roditelji  konačno imaju  više vremena da se igraju sa svojom decom, i više vremema da pomognu svojim roditeljima noseći umesto njih teške kese iz marketa. To je Korona efekat koji želimo. Niko ne želi kontraindikacije, ali za ovu injekciju realnosti niko nas nije pripremio rečenicom:
‚‚Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.’’
Piše: Irena Posha