Anksioznost je deo svih nas, osećanje koje je svako iskusio bar jednom u životu. Kod nekih se javlja samo u stresnim situacijama, dok je kod drugih svakodnevna pojava koja često onemogućava normalno funkcionisanje i opšte zadovoljstvo. Život u 21. veku veoma je brz, ispunjen stresom, konstantnom stimulacijom, gledanjem na sat, mnogobrojnim obavezama, pokušajima da sve besprekorno obavimo, da budemo poslovne žene, majke, domaćice, a da opet ispunimo i krijterijume očuvanog izgleda, kao i da pronađemo vremena za kafu sa prijateljicama ili dugo iščekivani čas joge. Standardi su previsoki, a naše telo im se jednostavno suprotstavlja i poručuje nam da usporimo. Evo nekih malih trikova kojima možemo pribeći svakodnevno, kako bismo uspele da sačuvamo mentalno zdravlje i postanemo produktivnije u brizi o sebi i umanjivanju simptoma anksioznosti:

Dobro jutro – započnite jutro malim opuštajućim ritualima koji su samo Vaši. Bilo bi dobro da to uradite u samoći i da tiho i same sa sobom zakoračite u dan. Popijte kafu u miru, slušajte svoju omiljenu muziku, uradite vežbice istezanja, probudite se malo ranije kako biste imale vremena da se u miru i bez žurbe posvetite jutarnjoj rutini i nezi svog tela. Dok ispitajte kaficu, napišite stranicu u svom dnevniku, pročitajte nekoliko stranica knjige ili uradite meditaciju od nekoliko minuta. Važno je ne žuriti i ne počinjati dan proveravanjem e-mejlova, poruka ili poziva.

Kako ste? – koliko često zastanete u toku dana da jednostavno upitate sebe kako ste? Jeste li popile dovoljno vode u toku dana, jeste li gladne, da li Vam je potreban odmor od nekoliko minuta? Da li ste stigle da usporite i osvrnete se na sve što ste do tog trenutka uradile ili se fokusirate samo na ono što još uvek niste stigle, a “morate” da završite do kraja dana? Pretpostavljam da mnoge od vas pripadaju drugoj grupi, onoj koja želi sve da zbrine pre nego što se posveti sebi – ukoliko uopšte i stigne na red. Važno je da nekoliko puta u toku dana zastanete i jednostavno proverite gde se nalazite: psihički, emotivno, produktivno, fizički. Da li je VAMA nešto potrebno kako biste uspešno nastavile dan osećajući se bolje u svojoj koži, da li trebate da usporite i da se osvrnete na sve postignuto, a da ono što ne morate dovršiti danas, ostavite za sutra i budete OK sa tim.

Ko Vam je podrška? – važno je da identifikujete ljude koji su tu za Vas. Partnere, prijateljice, koleginice, roditelje, decu. Svako na koga možete da se oslonite, može Vam pomoći u uspešnije obavljenim obavezama i očuvanju mentalnog zdravlja. Ne preuzimajte ulogu heroine koja će sve uraditi sama, nekada zaista nema potrebe za tim – Vi ste heroina svakako. Dozvolite nekom drugom da ode po dete u školu, skuva ručak, dozvolite nekoj kućnoj obavezi da Vas sačeka do sutra. U redu je ukoliko sve zacrtano ne obavite jer ste želele da odete na taj super čas joge ili jednostavno poželele da popijete kafu sa prijateljicom. Gledajte na to kao na gorivo za dalje; morate priuštiti sebi male užitke kako biste napunile baterije za velike poduhvate. Identifikujte ljude sa kojima želite da razgovarate, one koji Vas čine srećnima, koji umeju da Vas nasmeju, i pozovite ih telefonom na kraju napornog dana. Sipajte sebi omiljeno piće, zavalite se u udobnu fotelju i ćaskajte sa prijateljicom ni o čemu bitnom!

Za laku noć – razmislite o simboličnim ritualima koji će Vam pomoći da dan ostavite za sobom. Na primer, sve vezano za posao završite dok ste još uvek u kancelariji i simbolično zaključajte poslovne poduhvate u kancelariji da Vas sačekaju do narednog radnog dana. Kada smestite decu na spavanje, dajte sebi oduška. Mnoge žene kažu da nemaju vremena za negu lica, vežbe pre spavanja, čitanje knjiga, gledanje filmova, i upravu su. Vremena nikad nema, zato vreme treba izdvojiti. Nemojte čekati da Vam slobodni minuti padnu sa neba jer se vreme vrlo lako ispuni obavezama. Ali, ukoliko svesno ostavimo vremena za neku od svojih omiljenih aktivnosti, ili jednostavno odlučimo da provedemo 45 minuta u kupatilu, slušajući opuštajuću muziku dok se tuširamo, ako uživamo u nezi lica i tela i odlučimo da ćemo tim ritualom “sprati” sav stres toga dana, to može biti sasvim dovoljno za opuštajuće veče i punjenje baterija za naredni dan.

Ukoliko ove tehnike praktikujete svakodnevno, emocije i anksioznost se neće taložiti, samim tim neće dovesti do većih i hroničnih problema sa istim. Pritom ćete naučiti da volite sebe i da se posvetite trenutku, ne očekujući previše od svojih mogućnosti i shvatiti da je život igra i da je u redu igrati je po svojim pravilima. Kao što ste same sebi zacrtale da ispunite što više obaveza u jednom danu, isto tako zacrtajte sebi da neke od tih obaveza ostavite za sutra. Naučite da usporite i živite u trenutku, tako će Vam svaka aktivnost, čak i ona koja je malo napornija ili stresnija, delovati lakše, lepše i ispuniti Vas na neki sasvim novi način.

 

Piše: mr Suzana Sjeničić, psiholog i psihoterapeut, NY