Niko nije ni slutio kuda će nas odvesti ova godina. Tek je april, a deluje nam kao da već mnogo dugo traje. U kućama smo, ne izlazimo, ne okupljamo se. Svet se u mesec dana toliko izmenio, ko bi rekao da je to moguće. Apsolutno je sve stalo i sve što je moglo da bude otkazano je otkazano.

Proleće nije, ali sve ono što nas vezuje za proleće jeste. Šetnje, uživanje na suncu, ispijanje kafe sa prijateljicama, dečkom, mužem negde u centru nekog prelepog grada. Sva ta putovanja koja smo planirali su sada daleko. Ove godine nećemo videti sebe u dalekim gradovima, kako ispijamo vino na trgovima. Ove godine nećemo moći da se šepurimo na ulicama svih tih gradova u šarenim haljinama i onim omiljenim potpeticama, koje su postale omiljene tek pre nekoliko meseci, kada smo ih kupili na rasprodaji.

Ova godina će nam biti velika lekcija. Pa kako je ko razume i shvati i kako ko koje pouke izvuče.

IMA LI MODE U KARANTINU?

Draga moja – mode ima uvek i svuda i uvek će je biti. Ne možeš nju tako lako ućutkati. Ne može joj ni korona ništa, a ne mogu joj ništa ni sankcije, zakoni… Ona uvek ispliva negde, pronađe svoj put, pravac, nauči da se prilagodi. Ne odustaje. Mi smo samo njen kanal. U mutnim i teškim vremenima, opasnim i najsrećnijim – moda kazuje mnogo toga.

Mode i te kako ima! Ali, možda je sada mnogo rano za predviđanja šta će nam doneti sutra. Simboliku i suštinu ćemo otkrivati kada sve ovo prođe, jer i dalje deluje da smo u centru i da se kristališu neke stvari. Sada samo pažljivo sve treba da pratiš.

NEGO, JEL SE I TI SREĐUJEŠ “ZA DO MARKETA” I ZA POSAO OD KUĆE?

Jeste – nemamo više razloga da se doteramo. A i kada rešimo da se doteramo jer to tako treba, nismo baš ispunjeni maksimalno. Kažu – veća je produktivnost kada ujutru ustaneš, našminkaš se i lepo se obučeš i onda prioneš na posao.

Iskreno, nije kao da nam je to najvažnije. Zar nije bitnije da se mi dobro osećamo i da to radimo čisto iz sopstvenih interesa? Zar nije fenomenalno kada ujutru ustanemo onako inspirativni pa krenemo da slažemo kombinacije koje možda nikada ne bismo smeli da obučemo i sklopimo u javnosti, pa se onda divimo same sebi svaki put kada prođemo pored ogledala?

I eto ti odgovora da li treba da se sređuješ svakog dana. Pa naravno da treba, lutko! Ako osećaš da će te to usrećiti, ako ti to budi nadu, ako te raduje, veseli, ako uživaš u tom procesu – onda uradi to. Budi sama sebi modna ikona. Ko zna koje sve talente možeš sada da oktriješ. Od toga silnog skrolovanja po Instagramu, nešto smo i ukačile, valjda, od onih najvećih stajliš devojaka i blogerki.

KAD SMO KOD INSTAGRAMA – GDE JE NESTALA MODA NA INSTAGRAMU?

Deluje kao da su se modne blogerke malo primirile. Trenutno smo u fazi recikliranja starog sadržaja. Modne blogerke koje se i dalje usuđuju da se šetkaju i slikaju po ulicama praznih gradova bivaju osuđene „na široko“. Izgleda da neko baš ne shvata odgovornost. Dobra stvar jeste da je većina shvatila svoju ulogu odgovorne ličnosti i da to pokazuje i svojim sadržajem. Od mode jedino možemo videti super kul interesantne maske ili maske luksuznih svetskih brendova, kao i prelepe i prenežne pidžamice. Eventualno dukseve. I dobro je dok je tako. Mada, sada svakako očekujemo i drugi krug, a to je da modne influenserke već osmisle nov sadržaj, sa svim elementima na koje smo navikli, samo u svoja četiri zida!

KAKO DA BUDEM MODERNA U KARANTINU?

Online kupovina sada bukvalno cveta i eto odmah odgovora. Tačno je da su najveći tržni centri zatvoreni, da su radnje fizički zatvorene, da više ne možemo onako nonašalantno da šetamo i čekamo u predugim redovima samo da bismo probale nešto. Sa druge strane – online kupovina raste. I ova situacija će nam sigurno promeniti perspektive. Beskontaktna dostava je novi „must have“ u modnom svetu. Ako ti je ostalo novca na kartici i ako ti nije žao da ga trošiš na nove krpice, onda imaš toliko mogućnosti da svoj ormar opremiš za neke lepše dane. A iskreno se nadamo da će nam uskoro doći! Zablistaj u ovim danima, ne sumnjamo da ćeš sijati i kada sve prođe.

Piše: Nevena Manojlović