Kao što kaže Alessandro Baricco u svom čuvenom romanu ‘Ocean more’:

“Ed è qualcosa da cui non puoi scappare. Il mare…“

 (More je nešto od čega ne možeš pobjeći…),

mislim da je i moja povezanost s morem – nešto od čega ne mogu pobjeći, i ne želim.

Moja su ljeta, od samog djetinjstva, bila nezamisliva bez mora. Čak i u razdobljima kad nisam živjela u Puli, već u nekim drugim gradovima  – uvijek mi je more puno značilo, i uvijek bih tražila izlaz na more i često se vraćala u moju Istru. Ne trebam pisati o ljepoti plaža na jugu Istre, vjerojatno ste ih već mnoge posjetili, a ja ću vam u ovom tekstu pokušati dočarati kako najbolje iskoristiti blizinu i prisutnost mora, u doba korone.

Tek sam kasnije tijekom života shvatila da je za mene more – terapija, kupanje i sunčanje ljeti, a šetnje pokraj mora u proljeće i jesen. Osim kad zapuše bura – tada ne bih preporučila šetnju pokraj mora! Bitno je osjetiti i udahnuti čisti morski zrak i sve je odmah  lakše. Tako je i u ovom ludom periodu kad smo svi ‘zarobljeni’ u svojim domovima i ako smijemo izaći, to je samo kratko i izbjegavajući socijalne kontakte. Šetnja uz more odlična je ideja kako bi se razgibali i apsorbirali vitamin D.

Naravno da nisu svi u mogućnosti trenutno uživati u suncem okupanim morskim zrakama, ali ako ste se pitali što sve možete raditi pokraj mora, ovdje je nekoliko ideja za vas.

  1. Udahnite svježi morski zrak. Svježi zrak utječe na dobro funkcioniranje mozga, a pravilno disanje može utjecati na smirenost uma te sveukupno tjelesno blagostanje. Nemojte zaboraviti udahnuti i izdahnuti, više puta!
  2. Radite vježbe istezanja pokraj mora. Sigurno niste prestali raditi vježbe otkad ste u izolaciji, a vježbe razgibavanja i istezanja pokraj mora imaju dodatnu čar jer ste opušteniji, a nakon vježbanja osjećate se preporođeno.
  3. Hodajte pokraj mora. Hodanje, a posebice brzo hodanje pospješuje cirkulaciju i utječe na vaše raspoloženje koje će biti puno bolje nakon što ste se prošetali uživajući u prekrasnom pogledu na morsko plavetnilo.
  4. Jeste li čuli za škraping? Nisam ni ja do nedavno, no isprobala sam jednom uz vodstvo trenera, i moram priznati da sam se oduševila. Škraping će vam omogućiti još bolje razgibavanje i rad mišića, tako da ćete nakon sat vremena hodanja i skakanja po stijenama imati osjećaj kao da ste se popeli na planinski vrh. Odličan doživljaj!
  5. Sunčajte se! Nemojte zanemariti moć sunčevih zraka i nemojte se bojati sunčanja. Vitamin D ima jako puno pozitivnih učinaka na vaše zdravlje, a naravno i na vaše raspoloženje.
  6. Opustite se i popijte kavu pokraj mora J Uvijek postoji rješenje za sve kako se ne bi odrekli naših navika i rituala, pa tako i za popiti kavu na otvorenom, u periodu kad su svi kafići i restorani zatvoreni. Možete skuhati kavu i ponijeti ju u termosici ili kupiti u dućanu kavu ‘za ponijeti’…
  7. Budite zahvalni! Zahvalni što svakodnevno možete udahnuti svježi morski zrak koji pomaže da ostanemo zdravi – u glavi, jer je to u cijeloj ovoj situaciji itekako bitno.

Ako želite ‘udahnuti’ malo svježeg morskog zraka, pratite me na Instagram profilu na kojem prenosim svoje morske trenutke, u doba korone, ali i kad korona prođe. Nadajmo se ubrzo!

Piše: Morena Milevoj, autorka i vođa projekta Brendaonica, marketinški i PR stručnjak

Instagram: https://www.instagram.com/morenamilevoj/

Fotografije: privatna arhiva Morene Milevoj