Verovali ili ne, trenutno jedna od najpopularnijih mreža TIK TOK lansirana je još davne 2016. godine. I zato je većini ova mreža i poznata, bar iz priče ili vizuelno, samo što to do sada nisu povezali! Tik Tok sada bukvalno „gori“, da se žargonski izrazimo. To je mreža koja osvaja prvenstveno mladu publiku, tinejdžere i adolescente, ali i onu stariju. Osvaja influnesere, kao i druge poznate ličnosti. A osvaja i planetarno popularne zvezde.

Odakle tolika popularnost?

Celokupna situacija sa neočekivanim virusom sigurno je pobudila u mnogima simpatije da otvore ovu društvenu mrežu i saznaju više o čemu se radi. Međutim, moramo da napomemo da je popularnost Tik Toka krenula vrtoglavo da raste pre nekoliko meseci. Ima više teorija zbog čega je to tako. Jedna u koju možemo da poverujemo jeste ta da se mlađe generacije brzo zasite istog sadržaja i da im je stalno potrebno nešto novo. To jeste istina. Mlađe generacije su potpuno prestale da se zadovoljavaju Facebook-om. Društvena mreža kojoj su najviše odani jeste Instagram i ne verujemo da će se to skoro menjati. Čak i na Instagramu dele svoje Tik Tok snimke, što mnoge, s razlogom, vrlo nervira! Naravno da je popularnost Tik Toka u ovim trenucima značajno veća zbog toga što je svima nama dosadno i tražimo nove nivoe zabave. Pored rada na sebi i čitanja knjiga, želimo malo i zabave i zato se okrećemo jeftinim vidovima. Ovo je nešto još uvek novo i sveže i ne znamo šta će sve proizaći iz svega ovoga.

Svrha Tik Toka

Dok na Facebook-u često dominira informativni sadržaj, na Instagramu je to kombinacija zabavnog, vizuelnog, korisnog i edukativnog sadržaja, a na Tik Toku jedina svrha – zabava. Dakle, snimate klipove da biste se zabavili i da biste druge zabavili, ulazite na Tik Tok da biste uživali u videima koji i nemaju poentu, čisto služe da zabave, nasmeju, možda vas inspirišu da vi probate nešto slično. Do sada nismo primetili da ima neke edukativne ili bilo kakve druge funkcije. Sve je svedeno na puku zabavu i milion izazova, koje treba ispuniti. Neki izazovi su, naravno, naivni i prilično zanimljivi, dok su drugi veoma opasni.

Šta sve možete na Tik Toku?

Najčešće ono što viđamo na Tik Toku jeste „lip sync“. To podrazumeva određene grimase, glumu i stavljanje u drugu ulogu, dok otvarate usta na neki viralni klip. Tako možete imitirati Cardi B, Beyonce ili kultne scene iz naših serija i filmova, ali i rijaliti programa. Zatim, na Tik Toku možete ispunjavati različite izazove. Jedan od vrlo popularnih jeste ples koji uključuje i drugu osobu, a sve što treba da uskladite jeste vaš rad nogu. Možda izgleda jednostavno, ali je ovaj način igre prilično komplikovan i čak ne morate ni da snimate, zabavićete se samim pokušavanjem.

Kako da napravim Tik Tok?

Ovo je vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite jeste da skinete aplikaciju i možete se prijaviti putem vašeg e-maila ili Facebook-a, treba da izaberete dobro ime, neko zanimljivo, naravno. I to je to. Vi ste na Tik Toku. Ne morate čak nikoga ni da zapratite, a vama na glavnoj strani već izlaze svi popularni video klipovi. I to je praktično skrolovanje u nedogled. Ovo je mreža koja neosetno uzima najviše vremena. Ne pitajte nas kako znamo! Kada krenete da gledate – nema kraja i uvek mislite „pa hajde još samo ovaj klip da pogledam“ i tako prolazi vreme, a da ga ni ne osetite. Postoji mnogo opcija kako možete napraviti vaš video.

Poznate ličnosti na Tik Toku

U ovom trenutku mnogo je poznatih ličnosti na Tik Toku. Na primer, tu je već spomenuta Cardi B, zatim JLo, Dua Lipa, koja je, na primer, na Tik Toku najavila svoju najnoviju pesmu. JLo i njen izabranik su se priključili jednom veoma interesantnom izazovu i to zaista nismo očekivali od njih. Radi se o zameni uloga, tako da je u jednom trenutku njen izabranik Alex Rodriguez obukao njenu haljinu. I mnoge naše influnserke i pevačice su na Tik Toku i vrlo su posvećene izbacivanju videa. Tako da, ukoliko njih želite da vidite u sasvim drugom izdanju, onda je vreme za otvaranje Tik Toka. Svakako, savetuje se da i u ovom slučaju budete obazrivi s vremenom i da ne provodite previše vremena na ovoj mreži, što je trenutno jako teško.

Piše: Nevena Manojlović