Svaka majka ima ono specijalno čulo da oseti kada se sa njenim detetom dešava nešto neuobičajeno. Vrlo često, međutim, situaciju prepoznamo, ali nemamo adekvatna znanja, veštine i mehanizme da detetu pomognemo. Kada je naše dete pod stresom, a deca mlađeg uzrasta u današnjem užurbanom svetu i te kako jesu izložena stresu, majke lutaju u potrazi za rešenjima.

Čuli smo od nekih mama u Beogradu i Novom Sadu za jedan super “anti-stres” program za decu, profesionalno vođen po principu radionica, RELAX KIDS, pa smo krenuli da istražujemo i upoznali divnu damu Svetlanu Plazinić Katsimpa, sertifikovanog Relax Kids edukatora, jednog od 12 trenera u svetu koji poseduju licencu za obučavanje novih trenera, majku 10-godišnje Evgenije, inače profesorku informatike i odbojkaškog trenera sa velikim iskustvom.

Zašto su naša deca izložena stresu? Kako se stres kod mlađe dece manifestuje i kako da ga prepoznamo?

  • Emotivno stanje roditelja generalno utiče na dečju sklonost stresu. Roditeljski stres, i to pre svega majčin, preslikava se na dete od najranijeg uzrasta, tačnije od samog rođenja. Ubrzani način života utiče na to da su roditelji izloženi velikom stresu koji na nesvesan način prenose i na svoju decu i u svoj dom i porodicu. Kod dece mlađeg uzrasta najčešći uzročnici stresa su i preterane aktivnosti, neredovna ishrana, nekvalitetna ishrana, preveliki unos šećera, promena rutine, novi vrtić, škola, selidba, nov posao roditelja, previše vremena provedeno u zatvorenom prostoru, previše vremena provedenom ispred TV ekrana, korišćenje mobilnog, igranje igrica…Mi roditelji ne možemo očekivati od dece da nam priđu i kažu “Ja sam pod stresom”, mi treba da obratimo pažnju na ponašanje dece i da prepoznamo zankove koji jasno ukazuju da je naše dete pod tenzijom: dete se iritantno ponaša ili često menja raspoloženja, povlači se iz omiljenih aktivnosti, izražava zabrinutost, žali se više nego obično, plače, jede i spava previše ili premalo, ima bolove u stomaku i glavobolje, koji mogu biti prateći znakovi stresa – objašnjava Svetlana Plazinić Katsimpa.

Šta je RELAX KIDS i kako može da pomogne našem detetu i nama?

  • Relax Kids je britanski program i jedan od vodećih za obrazovanje, obuke, radionice i resurse za opuštanje dece. Relax Kids je tu da vam pomogne da pomognete deci da postanu otporni i pruži im alate i tehnike za upravljanje emocionalnim i mentalnim zdravljem. Relax Kids koristi tehnike pažnje i opuštanja zasnovane na istraživanju, zajedno sa vrednostima i pozitivnom psihologijom (pozitivnost, izgradnja izdržljivosti, zahvalnost, izdržljivost i saosećanje). Relax Kids koristi jedinstvenu 7 koraka metodu, da decu sa visokog nivoa energije i stresa dovede do stanja opuštenosti – relaksacije, za koju se pokazalo i dokazalo da pozitivno utiče na mentalno i emocionalno zdravlje i dobrobit dece. Sam proces uključuje vežbe pokreta, društvene igre, istezanje, vršnjačku masažu, vežbe disanja, afirmacije i relaksaciju, uključujući vizualizaciju, svesne i autogene vežbe, čiji su svi elementi zasnovani na dokazima, i koji igraju važnu ulogu u samoregulaciji. Radionice su zabavne, interaktivne i inkluzivne i omogućavaju detetu da se uključi i potpuno iskusi i oseti promenu za sebe.

Kome je namenjen RELAX KIDS program? Kom uzrastu dece, sa kakvim sve poteškoćama?

  • Relax Kids program je namenjen svoj deci, može se prilagoditi radu sa decom sa posebnim potrebama, deci svih uzrasta i korišćenju u različitim okruženjima kao što su škole, bolnice, razne zajednice… Relax Kids namenjen je za decu uzrasta od 4. do 15. godine. Pomogao je i podržao decu sa posebnim potrebama, autizmom, ADHD, ADD, selektivnim mutacijama, besom i anksioznošću, niskim nivoom samopoštovanja, ugroženosti…Relax Kids se danas koristi u preko 37 zemalja sveta i čak 98% dece koja su pohađala radionice izjasnili su se da vole Relax Kids.

Objasnite nam ukratko suštinu programa 7 koraka Relax Kids-a.

  • 7 Koraka Relax Kids- a postavljeni su u određenom redosledu kako bi bili u skladu sa prirodnim energetskim sistemima za decu. Pokreti i igre stimulišu simpatički nervni sistem, vežbe istezanja podstiču dečje mišiće da se protežu – koji stimulišu simpatički i parasimpatički nervni sistem.      Masaža pomaže u oslobađanju oksitocina – hormona ljubavi i sreće, zatim sretnih hormona kao što su serotonin i dopamine, a vežbe disanja stimulišu stimulativni sistem i vagusni nerv koji utiču na smanjenje stresne reakcije kod dece. Pozitivne afirmacije dalje ohrabruju oslobađanje endorfina, dok deca misle i govore pozitivno. Na kraju vežbe opuštanja i vizualizacije omogućavaju deci da smire svoj unutrašnji alarmni sistem i uđu u stanje duboke relaksacije. Radionice Relax Kids-a su tematske, jedna tema traje 2 meseca. Za decu uzrasta od 4 do 6 godina radionice su u trajanju od 35 min, za decu uzrasta od 6 do 10 god 45 min do 1h, i za decu od 11 do 15 radionice traju 1h i 15min. Verovali ili ne, deci jako prija opuštanje, posle samo nekoliko radionica Relax Kids-a mala deca već znaju da će na kraju radionice da se opuste i uživaju slušajuči bajku.

Gde u Srbiji i regionu može dete da pohađa RELAX KIDS časove?

Roditelji se mogu informisati na našoj Relax Kids Balkans Fb stranici ili na našem sajtu www.relaxkidsbalkans.com i kontaktirati nekog od naših Relax Kids licenciranih trenera.  U Srbiji Relax Kids radionice se sprovode u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, a uskoro i u Rumi.

U regionu smo takođe zastpljeni u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula, Umag, Dubrovnik, Samobor, Zaprešić), Crnoj Gori (Podgorica), Makedoniji (Skoplje) i Sloveniji (Ljubljana, Maribor).

Piše: Ivana Jovanović