Dame su već upoznate da kozmetički saloni ne rade, niti je izvesno kada će nam otvoriti vrata. A naše žene su navikle da imaju lepe i negovane nokte, kosu, kožu…Nije malo onih koje je uhvatila panika, između ostalog i zbog toga što su se odvikle da ove beauty tretmane rade same kod kuće.

Međutim, neke situacije zahtevaju snalažljivost.

Mi smo se snašli – pitali smo kozmetičarku Katu Radoja iz Beauty salona „La Reina“ u Zemunu da nam otkrije nekoliko „trikova“ za „kućnu upotrebu“, koji se tiču nege noktiju.

Kako skinuti gel lak?

Izuzetno je važno da se nokti ne skraćuju grickalicom, ne kidaju zubima i sl. Najbolje bi bilo da se:

  1. Skrati slobodna ivica nokta turpijom veće granulacije (npr.180)
  2. Istom tom turpijom zaturpija završni sjaj, pazeći da ne oštetite zanoktice i kožu oko samog nokta
  3. Natopiti potom vatu acetonom, staviti na nokat i držati 10-15min
  4. Skinuti foliju i metalnim pogurivačem lagano guliti materijal sa površine nokta. Oguliti koliko možete bez korišćenja prevelike sile, kako ne biste oštetili nokat
  5. Ukoliko niste uspeli da skinete materijal (jednostavno neki materijali zbog svog sastava nisu najskloniji otapanju), nakon guljenja ponovite postupak umotavanja u aceton i foliju na još 5 min, a nakon toga pogurivanjem uklonite materijal koliko je to moguće
  6. Zatim turpijom lagano izravnajte površinu nokta.

Šta treba izbegavati?

 Nikako ne koristiti Evelin 8 in 1 i slične preparate, pre svega zato što u svom sastavu ima formaldehid koji je izuzetno štetan. Iako mnoge žene tvrde da su im nokti nakon Evelina bili nikad jači, zapravo ne govori u prilog njegovom kvalitetu. U stvari je suprotno. Nokat se kao rožasta tvorevina brani od štetnih uticaja laka i na taj način zapravo deluje na naše nokte. Oni jačaju u želji da se odbrane.

Preporučujem da se maže Alverdeov lak iz DM-a koji je potpuno prirodan kao i sve što Alverde ima u ponudi. Ovaj lak u svom sastavu ima vitamin B, kalcijum, jod, magnezijum i gvožđe.

Kako skinuti gel?

Ukoliko imate gel na noktima, prethodno opisani način skidanja materijala nece bas biti od pomoći. Preostaje samo turpijanje. Upozoravam da bude pažljivo i strpljivo. Mnogo lakše i brže izgleda kada to radi iskusna ruka. Dakle, lagani potezi s leva na desno. Ne morate, čak i ne preporučujem, da skinete sav materijal sa nokta. Ostavite tanak sloj koji je ionako čvrsto vezan za prirodni nokat. Štitiće nokat, daće mu čvrstinu. Preko toga možete regularno da mažete lak za nokte (preporučujem uvek uz bazu, jer će vam isturpijan nokat upiti boju laka koji mažete, a to baš nije lep prizor). Ukoliko nemate Alverdeov lak, pomoći će vam i suvi kvasac. Razmutite kašičicu kvasca sa malo tople vode, namažite na nokte i ostavite da odstoji 10 min pa isperite. Kvasac je pun hranljivih sastojaka. U svom sastavu ima 16 amino kiselina, 14 minerala i 17 vitamina.

dav

Pored toga što je kvasac dobar za nokte, on se koristi u kozmetologiji za negu problematične, masne i aknozne kože lica. Takođe je dobar za kosu, protiv nadutosti, stresa, anemije i osteoporoze.

Piše: Kata Radoja, kozmetičar (Beauty salon LA REINA, Zemun)