Svako od nas doživljava samopouzdanje na sebi svojstven način. Za nekoga je samopouzdanje unutrašnji podržavajući glas koji čuje kroz razgovor sa samim sobom. Neko, pak, vidi sebe sa određenim stavom ili ima sliku nekog simbola koji za njega predstavlja samopouzdanje. Za druge je ono osećaj snage, jačine i pozitivne energije.

Ipak, dešava nam se da nam nekad samopouzdanje nedostaje. Verovatno da u nekim životnim prilikama posedujemo veru u sebe, dok u drugim aspektima života doživljavamo manjak samopouzdanja.

Dešava nam se da u vezi sa važnim događajem u budućnosti zamišljamo kako nećemo uspeti, ili da govorimo sami sebi: „Ja ovo ne mogu“. Možda se sećamo neprijanog događaja iz prošlosti kada smo se osećali ismejano, ili kada nam je rečeno da nismo dovoljno dobri, što se odražava na naše samopouzdanje.

Sve su ovo procesi koji se odvijaju duboko u nama i koji rezultiraju negativnim osećanjima kao što su napetost, tuga, osećaj da ništa ne ide lako itd. Stvar je u tome da postoje načini kako da pređemo u emotivno stanje koje je za nas korisno.

Promenite unutrašnji dijalog

Negativan unutrašnji dijalog koji sebi ponavljamo utiče na naše samopouzdanje. Negacije, kao “ja to ne znam”, “ja to ne mogu”, ili ružne kvalifikacije samog sebe kao što su “ja sam nesposobna”, “ja nisam pametna” itd. sputavaju nas da razvijemo veru u sebe.

Možda bi bilo dobro da na trenutak zatvorimo oči i usredsredimo se na to odakle dolazi taj unutrašnji glas. Sa leve strane? Možda sa desne? On može da dolazi spolja, može da ima određenu jačinu i tonalitet.

Kada utvrdite ove pojedinosti, počnite da menjate poziciju i karakteristike glasa i vidite šta će da se dogodi.  Pomerajte ga, menjajte mu jačinu, dajte mu drugačiju boju, ubrzajte ga da bude smešan, itd. Budite kreativni i prepustite se igri, možda ćete shvatiti da taj glas i nije tako ozbiljan.

Zakoračite u pozitivnu budućnost

Zamislite da ste zakoračili u budućnost, u momenat kada je aktivnost zbog koje se niste osećali dobro već završena. U tom momentu ishod aktivnosti je za vas jedan fantastičan uspeh. Doživite svim čulima taj uspešan momenat.

Naš mozak ne pravi razliku između onog što je stvarno i onoga što je zamišljeno. Korisnost ove tehnike, u kojoj menjamo emocionalno stanje i naš odnos prema budućem događaju, jeste u tome da pripremamo naš mozak na pozitivan ishod.

Moć promene ugla gledanja

Obično kada mislimo da nećemo uspeti i da nismo dorasli nekom nama važnom događaju preplavljeni smo negativnim emocijama i proživljavamo ih kao da su stvarne. Osećamo, vidimo i čujemo sve kao da je predstojeća situacija, u odnosu na koju smo nesigurni, realna i da se sad dešava.

Pokušajmo da u ovom momentu zamislimo kako se izmeštamo i gledamo sebe  iz druge pozicije. Ovim dislociranjem menjamo perspektivu i gledamo sami sebe kao da smo neko drugi, možda neki drag prijatelj, neko milo dete ili voljena osoba. Šta biste posavetovali osobu do koje vam je stalo?

Drugi ugao gledanja nam daje moć da se udaljimo od trenutnog emotivnog  stanja koje je nepovoljno i koje nam ne dozvoljava da idemo napred. Istovremeno nas ohrabruje da promenimo nepodržavajuće stanje u ono koje je željeno i koje će osnažiti naše samopouzdanje i dovesti nas do uspešnog ishoda.    

Piše: Nevena Povrenović, sertifikovani Master NLP i Reiki terapeut