Film Bombshell i serija The Morning Show bave se razotkrivanjem seksualnog uznemiravanja na američkim televizijama. U kolikoj meri su uspeli da nam ukažu na ovaj problem i njegove uzroke i posledice?

Slučaj Vajnstin je bez ikakve sumnje potpuno promenio industriju zabave u Americi ali i svetu. Za ovim moćnim producentom su redom „padali“ mnogi, bilo da su to predsednici televizije poput Rodžera Ejlsa, ili voditelji jutarnjeg programa poput Meta Lauera. Nakon što je konačno izgovoreno ono što su svi manje-više znali, glumice su počele kampanje pod nazivima Time’s Up i #MeToo koje je trebalo da osnaže i ohrabre žene da istupe protiv seksualnih predatora. Ove kampanje su nesumnjivo stvorile potpuno drugačiju atmosferu gde su se sada muškarci bojali hoće li se pojaviti neki navod koji im može uništiti karijeru. Da li su one, međutim, donele neku suštinsku promenu? Mislim da nisu jer za rešenje problema nije dovoljno samo napraviti hešteg i javnu kampanju. Potrebno je promeniti celu kulturu poslovanja, u našem slučaju televizija, što se ne dešava preko noći.

Film Bombshell (koji je za potrebe domaće distribucije preveden kao One su bombe, što je sramotno i što dovoljno govori o trivijalizaciji seksizma i seksualnog uznemiravanja u domaćem javnom diskursu), i serija The Morning Show novog striming servisa Apple+, govore o dubokoj ukorenjenosti ovog problema i sa čime se suočavaju žene koje ga preživljavaju i razotkrivaju.

I film i serija računaju na jaku produkciju i fantastične glumice: Šarliz Teron, Nikol Kidman i Margo Robi (Bombshell), i Dženifer Aniston i Riz Viterspun (The Morning Show), koje su besprekorne. Usudila bih se čak reći i da je ovo uloga karijere Dženifer Aniston. Tematika je u oba slučaja veoma slična i bilo mi je zanimljivo videti na koji način će joj se pristupiti budući da je lako skliznuti na teren novog puritanizma, ili pak feminističkog proglasa koji će automatski biti neprivlačan za većinu publike. Oba su, međutim, uspela izbeći zamku.

Bombshell je direktno inspirisan slučajem Rodžera Ejlsa, bivšeg CEO-a Fox-a, koji je nakon što je od većeg broja žena bio optužen sa seksualno napastvovanje, smenjen sa te pozicije. The Morning Show se, sa druge strane, delom bavi slučajem voditelja američkog jutarnjeg programa Meta Lauera, koji je poslužio kao inspiracija, ali je problematika razrađena u seriji dosta dublja. Tokom gledanja njenih 10 epizoda ona vas natera da se zapitate šta se tačno podrazumeva pod terminom „seksualno uznemiravanje“. Odgovor je nakon poslednje epizode (jedne od najboljih koje sam gledala u poslednje vreme), jasan – a to je da takvi slučajevi ostavljaju direktne posledice po svoje žrtve i da nisu nimalo bezazleni kako se to obično može čuti.

Druga bitna tema i Bombshell-a i The Morning Show-a je kultura ćutanja, odnosno činjenica da svi zaposleni znaju šta se dešava, ali ne preduzimaju ništa da bi to sprečili. Živimo u svetu koji su kreirali muškarci i u kome žene poput Megin Keli ili Aleks Levi mogu uspeti samo ako igraju po pravilima. Zašto sve one ćute na probleme koje sigurno vide? Jer, prvo, epitet žrtve nije nešto čime žele obeležiti svoju karijeru, i drugo, na takvo stanje se gleda kao na nešto „normalno“. Taj pogled je glavni problem i ono što se prvo mora promeniti. Tu promenu i uspevamo da vidimo, makar na ekranu. I ona je evidentna jer u epilogu zaposlena na Fox-u konačno na seksistički komentar slobodno može uzvratiti sa „odjebi“.

Reč na „f“ iz naslova je, kao što pretpostavljate, feminizam. Često se pitam kada je dobila ovu negativnu konotaciju koja joj se sve češće pripisuje. Megin se kroz film često brani kada je nazivaju feministkinjom. Ja lično feminizam doživljavam kao borbu žena za ravnopravnost, budući da duboko verujem da su žene i muškarci ravnopravni i da je to pre činjenica nego teorija. Takođe verujem da svi mi treba da imamo isti tretman, pre svega na radnom mestu, i da naš pol, uverenja i seksualno opredeljenje ne treba da imaju ikakve veze sa tim kako smo tretirani. U svetu u kome živimo to je i dalje daleko od realnosti. Žene jednostavno žele taj isti tretman i slobodu izbora. Nadam se da će društvo sazreti i prestati da banalizuje ozbiljna pitanja poput onih kojima se Bombshell i The Morning Show bave. Zato su, između ostalog, ovi igrani sadržaji jako bitni, jer osvetljavaju probleme patrijarhata koji su nesumnjivi. Pored toga, teško da ćete naći bolju seriju od ove godine.

 

Piše: Olivera Lazarević