Sada je vreme kada svi moramo ostati u svojim domovima i sačuvati jedni druge. Okolnosti pod kojima smo usporili i okrenuli se sebi i porodici nisu baš lepe, ali svi mi izvlačimo iz toga najbolje moguće. Osim što ćemo sada uraditi zaostale poslove po kući, posvetiti se deci i partnerima, možemo da se u potpunosti posvetimo i sebi i svojim potrebama.
Jedan od načina da uradimo nešto lepo za sebe je da se negujemo: duhovno, mentalno, fizički.
Kao profesionalni šminker, osim što poznajem svojstva dekorativne kozmetike, u opisu posla mi je da poznajem proizvode za negu kao i sam proces negovanja. Evo nam prilike da se tome posvetimo temeljno.
Važno je negovati se i ujutru i uveče.


Koraci za negu lica (ujutru):
1. Umivanje mlakom vodom i blagom penom za umivanje (umivanje penom najbolje čisti kožu); preporuka je Afroditina pena za umivanje ili veganska  Eridan pena za umivanje
2. Nakon što ste ubrusom pokupili višak vode, nanosite željeni losion na lice u odnosu na tip kože; moja preporuka je Biologique Recherche lotion P50 koji dubinski regeneriše kožu
3. Nanošenje seruma za hidrataciju; omiljeni mi je Eridan Superfood Serum sa hijaluronskom kiselinom ili La Roche-Posay Hyalu B5 serum
4. Nanošenje hidrantne kreme, volim vegansku Superfood kremu domaće kozmetike Eridan, koja intenzivno hidrira ceo dan.
Ovim redosledom temeljno ste kožu lica očistili, nahranili, hidrirali i zaštitili od bilo kakvih uticaja. S obzirom na to da se sada u kućnim uslovima ređe ili uopšte ne šminkamo, uveče je mnogo lakše pripremiti kožu pre spavanja.


Koraci za negu lica (uveče):
1. Čišćenje kože micelarnom vodom i umivanje nakon toga, ili mlekom za čišćenje koje ima u sebi kiseonik; ako nemate takav proizvod sasvim je dovoljno naprskati kožu aktivnim kiseonikom u spreju, on dezinfikuje, regeneriše i osvežava.
2. Kada kiseonik upije možete naneti ponovo losion ili serum po želji i na kraju hidrantnu kremu.
Pored ovih koraka koje radim svako jutro i veče, 3 puta nedeljno pre večernje rutine na čisto lice stavim masku za hidrataciju; moje najomiljenije su maske od kozmetičke kuće Skintemple (domaća firma koja uvozi najbolje koreanske proizvode za negu kože).
Drage dame,
Želim vam da ostanete zdrave, u svakom smislu te reči.

 

Piše: Svetlana Sremčević, profesionalni makeup umetnik