Slučaj pandemije i karantina do sada nam je svima dobro poznat. Nekima čak i previše, osećamo da je dosta bilo i da je vreme da se vratimo svojim životima. Socijalna izolacija, nemogućnost odlaska na posao, nemogućnost čak i obične šetnje da “ohladimo glavu,” postali su naša svakodnevica i nova norma. Posledice na naše fizičko, psihičko i emotivno zdravlje se uveliko osećaju, ali kako izolacija utiče na naše veze sa emotivnim partnerima i ukućanima?

Provodimo mnogo vremena zajedno, na šta mnogi od nas usled svakodnevnih obaveza nisu navikli. Jedan porodični ručak nedeljno postao je jednak dobitku na lotou. Svaki član porodice ima svoje obaveze, smene, rasporede, planove, i veoma je teško da se svi sastavimo u kući u isto vreme i uživamo u porodičnom obroku i uopšte, kvalitetnom zajedničkom vremenu. Sada, odjednom imamo i previše vremena jedni za druge i provodimo sve vreme zajedno. Koliko god da volimo svoje ukućane i koliko god smo bili željni da provodimo vreme sa njima, situacija je svakako neprirodna i osećamo se klaustrofobično u njoj. Mnogi nemaju privatnost, emocije su nabujale, dok i najmanja sitnica može dovesti do konflikta. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći da kućna atmosfera postane prijatnija:

Razumevanje: Trenutno svi prolazimo kroz veoma slična osećanja. Anksioznost, ljutnja, neizvesnost, samo su neki od problema sa kojima se suočavamo. Svaka od ovih emocija je veoma moćna, i prečesto se ispoljava kroz iritabilnost, neprijatne konverzacije i manjak razumevanja i tolerancije prema drugima. To je sasvim normalno, pogotovo u ovoj situaciji. Zbog toga je važno da razumemo svoje ukućane i to da njihove neželjene reakcije uglavnom potiču iz teških osećanja sa kojima se suočavaju. Ukoliko primetite da je neko od ukućana neprijatan prema Vama, iskažite svoje razumevanje, kažite mu/joj da znate kroz šta prolaze i da ste tu za njih; pokušajte da njihove reakcije ne shvatate lično.

Otvorena komunikacija: Ukoliko i sami prolazite kroz teške emocije, razgovarajte o tome sa ukućanima. Kažite im šta se to dešava sa Vama, koji su strahovi u pitanju, da li ste anksiozni, koje od njihovih reakcija predstavljaju okidače za Vas, i naravno, pokušajte da pomognete sebi tako što ćete im reći kako Vam u tim trenucima mogu pomoći.

Nije teško biti fin: Iako ste svesni svojih reakcija i da one nekada zaista nemaju veze sa Vašim ukućanima, već potiču isključivo od Vaših emocija, ipak ih ne možete baš uvek savladati. Ukoliko i budete neprijatni prema nekom od ukućana, izvinite se. Prepoznajte svoje reakcije, razumite da niste krivi ni Vi što se osećate tako kako se osećate jer jednostavno imate pravo na to, ni Vaši članovi porodice koji ne znaju kakvo je Vaše unutrasnje emotivno iskustvo u datom trenutku. Prepoznavanje svojih reakcija i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke, u velikoj će meri umanjiti šansu za konflikt.

Kvalitetno vreme: Kliše, ali je u ovom trenutku preko potreban. Budite kreativni u osmišljavanju vremena provedenog sa svojim porodicama. Pronađite zajedničke interese, igrajte društvene igre, kuvajte zajedno, probudite svoj takmičarski duh. Bavite se kreativnim radovima, vežbajte zajedno, ili pak, jednostavno sedite u tišini i čitajte svoje knjige dok ispijate svoje omiljene napitke. Jednostavno primenite znanje da je svaka aktivnost dobra za Vas ukoliko Vam u tom trenutku prija.

Zahvalnost: Još jedan kliše koji je zaista postao jedna od ključnih strategija u ovom teškom vremenu u kome živimo. Svakog dana se osvrnite na zahvalnost, na svoje blagoslove. Iako se možda posvađate sa članom svoje porodice, zahvalite na tome što imate sa kim da se posvađate, što ste oboje zdravi. Zahvalite na tome što imate dom, imate hranu, imate načina da se zabavite i kvalitetno provedete vreme sa svojim najmilijima. Gledajte na ovu situaciju kao na mogućnost da se ponovo povežete sa svojom porodicom, da možda popravite neke odnose, da se zbližite sa njima, da se ponovo upoznate. Zahvalite na tome što smo svakim danom sve bliže završetku ove noćne more i što ste još jedan dan izgurali zdravi. I na kraju, ne zaboravite da se iza svega što se dešava, iza svake reakcije straha, anksioznosti, iza svake svađe i neprijatne interakcije, krije ljubav.

Piše: mr Suzana Sjeničić, psiholog i psihoterapeut

www.suzanasjenicic.com

Instagram : @suzanasjenicic