Mnogima od nas je teško ispoljiti osećanja i zatražiti od drugih nešto što želimo. Neretko iz straha od odgovora koji ćemo dobiti, straha od napuštenosti, ljutnje, odbijanja, a često i iz nedostatka samopouzdanja da je ono što želimo upravo ono na šta imamo pravo. Zbog toga, mnoge veze bivaju zapuštene, nastaju dalje komplikacije, problemi ostaju nerešeni, a mi same – nesrećne u svemu tome. Želje ostaju neispunjene, osećamo se bezvrednim i uveravamo sebe da niko ništa ne radi za nas. Ali, da li je zaista tako?

Koliko puta ste probale da zatražite ono što želite i kako se to završilo? Mnogo puta sam radila sa damama kojima je bilo teško da ispolje osećanja i da od ljudi u svom životu zatraže bilo šta. Neke su se osećale krivima da svoje “prohteve” nameću svojim bližnjima (mnoge misleći da ih ne zaslužuju i da traže previše), dok su se druge, preplavljene strahom, radije zadovoljavale situacijom takvom kakva jeste zarad mira u kući. Odbijale bi i da pokušaju da porazgovaraju o svojim osećanjima, a još manje da zatraže nešto, u strahu da će biti odbijene. Mnogo puta, moram dodati, bez povoda.

Ključno u ovakvim situacijama je isključivo Vaše uverenje o nečijoj reakciji i mišljenje o samoj sebi. Da li VI mislite da zaista zaslužujete to što želite? Da li VI verujete da bi Vas neko drugi mogao prihvatiti takvu kakva jeste i zaista ispuniti Vaš zahtev, koji možda i nije toliko veliki, iako Vama deluje kao da tražite previše? Jedno morate upamtiti – ukoliko ne zatražite ono što želite, isto nećete ni dobiti. Ne zbog toga što Vam partner, prijatelj, šef, član porodice to ne želi ispuniti, već zbog toga što oni ni ne znaju da Vi to želite. Ukoliko ne tražite promenu, promena se neće ni dogoditi. Samim tim, ostaćete u začaranom krugu neispunjenih želja koji će se samo proširivati jer ga Vi nećete zaustaviti, a druga strana neće znati da bi trebalo da ga zaustavi.

Osim činjenice da će Vam želje biti ispunjene i odnosi poboljšani ukoliko kažete šta Vam je na umu, kako se osećate, i da li želite promenu, Vi ćete se osećati mnogo bolje. Osećaćete se rasterećenije, lakše, samopouzdanije. Vaše emocije se neće taložiti, želje će Vam biti, ako ne ispunjene, bar izražene i možda zadovoljene kompromisom, a Vi ćete koračati mnogo laganijim koracima, punim samopoštovanja.

Jer, drage moje, ukoliko poštujete same sebe, poštovaće Vas i drugi. Zbog toga, što na umu – to na drumu, i ne brinite, ukoliko sa dovoljno poštovanja i empatije izrazite svoja osećanja, ishod će retko biti neželjen.

Piše: Suzana Sjeničić, psiholog