Koliko puta Vam se dogodilo da ste se osećali zablokiranom, da Vam se sve u životu činilo kao jedna velika magla kroz koju hodate i iz koje naizgled, nema izlaza? Stagnirate u poslu koji Vas čini nesrećnom, družite se sa istim ljudima od srednje škole, želite nešto da promenite, a ne znate ni šta, ni kako, ni odakle biste počele. Postoji jedna veoma jednostavna, ali veoma korisna vežba koju koristim u radu sa klijentima kojima je teško da donesu važne životne odluke. Ovu vežbu možete iskoristiti za bilo koju vrstu odluke, bilo da je poslovna, životna, bračna. Važno je da ostanete objektivne i da se u ovu vežbu upustite otvorenog uma, širokog srca i dečje mašte.

Vežba o kojoj govorim sastoji se od dve kolone; prva predstavlja spisak onih stvari koje su Vam važne, koje predstavljaju one najbitnije vrednosti i ono što Vi zaista želite. Recimo da odlučujete koji je posao pravi za Vas. Napišite šta bi Vam u bilo kom poslu bilo važno; kolika bi Vam bila idealna plata, da li biste radili okruženi timom ili preferirate zasebnu kancelariju, da li želite mogućnost za napredovanje ili stabilnost, da li biste putovali zbog posla, koliko slobodnih dana nedeljno želite, da li biste voleli mogućnost da radite od kuće. Ne zaboravite, pustite mašti na volju i ne dozvolite da Vas socijalne norme, nedostatak samopouzdanja ili manjak vere u mogućnost ostvarenja takvog posla, navedu da neke od zaista važnih stvari ne napišete. Igrajte se!

Druga kolona biće ispunjena upravo svim suprotnostima; dakle stvarima koje apsolutno ne želite da iskusite ili bar onim sitnicama za koje znate da bi Vas nervirale. Napišite koliku platu ne biste prihvatili, u kom delu grada ne biste želeli da radite, koliko radnih dana ne biste voleli da imate. Shvatate već poentu. Kada završite oba spiska, dobro ih pogledajte. Razmislite o svemu što ste napisali, a tada zaokružite ono što Vam je u obe kolone najvažnije; u koloni pozitivnih, obeležite one stavke koje su Vam obavezne i bez kojih definitivno ne biste prihvatile novi posao. U koloni negativnih, zaokružite one na koje nikako ne biste pristale. Tada, sagledajte i one stvari koje su Vam možda manje bitne, a koje je lepo imati, ali i one koje Vam nisu baš omiljene, ali na koje biste možda pristali zarad kompromisa, ukoliko ipak dobijete većinu onih koje želite. Tako ćete dobiti realniju sliku koja će Vas približiti cilju željenog zaposlenja.

Ova kratka, ali ne uvek laka vežba, pomoći će Vam pri donošenju objektivne i realne odluke, ali Vam i omogućiti da možda saznate koji je to posao Vaših snova. Samim saznanjem šta to želite od posla, steći ćete mogućnost da u svoju listu uklopite primere poslova koji bi Vam omogućili stavke koje su Vam važne. Ovo je pomalo i suprotan proces, ali u svakom slučaju, mnogo značajniji. Govorim ovo jer obično biramo posao po onome što nam je ponuđeno, dok ovom vežbom sami uzimamo kontrolu u svoje ruke i pronalazimo posao koji nama odgovara i koji ispunjava naše zahteve, ne suprotno. Ukoliko se ovakvom vežbom pozabavimo pri izboru posla, partnera, ili bilo čega drugog o čemu odlučujemo u životu, krenućemo u odabir pametnije, mudrije, staloženije i odlučnije.

Piše: Suzana Sjeničić, psiholog i psihoterapeut