Krenuli smo za Crnu Goru, ali smo ovog puta odlučili da idemo preko Hercegovine, kako bismo posetili Trebinje, grad o kojem su pisali brojni mislioci, pisci, arheolozi, etnografi i umetnici. Dok je za jedne najjužniji i “najljepši” srpski grad, za druge je Trebinje oaza mira i sunca, na samo 25 kilometara od plavog Jadrana.

Trebinje je metafora

Kako je veliki Momo Kapor napisao: “Trebinje nije ni selo ni metropola. Ono je metafora, san! Ono je jedna svetla tačka u životu Hercegovaca, ono je mesto koje sanjaju da će se u njemu nastaniti onda kada budu ostarili. Trebinje je Mediteran. Jer, dok u njemu sedite i gledate vrhove čempresa, osećate da je more iza brda. Tamo se živi kao na moru, ali nije obeščašćeno turizmom kao more”.

Ovaj grad na reci Trebišnjici svake godine posećuje sve više turista, a za Trebinjce kažu da su veoma dobri domaćini, da imaju prvoklasna vina, sunce koje miluje kao nigde drugo na ovom podneblju, zbog čega ne čudi što ga zovu grad sunca. Tradicionalna jela, kao što su pečena jagnjetina, raštan, prijesnac, sir i priganice – izazov su za svakog gosta koji bar jednom poseti ovaj predivni grad, a mi smo morali da proverimo da li je sve ovo tačno.

Grad Sunca Trebinje
« 1 od 15 »

U hladu platana

Obilazak Trebinja bio je pravo iznenađenje za nas. Ovo je grad koji ima i živi svoju priču. Prvo smo posetili Stari grad i, opijeni žuborom Trebišnjice, seli da popijemo kafu u bašti Platani. Tu, pod krošnjama stogodišnjih simbola Trebinja, prvo se saznaju i lepe i ružne vesti, kaže nam konobar.

Zatim smo se uputili ka muzeju Hercegovine, videli spomenik Jovanu Dučiću, Petru II Petroviću Njegošu i figuru Jelene Anžujske. Ako imate dovoljno vremena, ne bi bilo loše obići Saborni Hram Preobraženja Gospodnjeg, Osman pašinu džamiju, kao i katedralu Blažene Device Marije.

Hotel s pogledom

Ukoliko planirate da prenoćite, pre nastavka putnovanja, kao što smo to mi učinili, topla preporuka je Hotel “SL Panorama”, u kojem ćete se više nego dobro odmoriti. Motivi soba u hotelu su vazduh, voda i sunce, baš kao što je i Trebinje grad prirode, čistog vazduha i sunca. Na samom vrhu hotela nalazi se krovna terasa sa restoranom koja opravdava ime hotela neverovatnim panoramskim pogledom. Uz obilnu večeru i neverovatan pogled ovaj dan smo priveli kraju.

Odmah ujutru, nakon bogatog doručka, nastavljamo vožnju preko Bosne ka Crnoj Gori gde nas očekuju nove avanture.

Hotel SL Panorama
« 2 od 13 »

Piše: Frau Ana