Uloga vitamina C u tretmanu prehlade i gripa, pojačanoj resorpciji gvožđa i boljem iskorišćavanju energije kod fizičkih napora danas je svima poznata, ali najnovija istraživanja se sve više fokusiraju na njegovu primenu u dermatologiji, gde nosi epitet: „vitamin lepote“.

Vitam C na sve načine

Vitamin C podstiče sintezu kolagena, proteina koji izgrađuje našu kožu, kosu, nokte. Jasno je da bez dovoljnog unosa vitamina C nema ni adekvatne reparacije tkiva, ten poprima isušen izgled, sklon je perutanju i hiperpigmentaciji, dok kosa i nokti gube elastičnost i vitalnost. Upravo zato se danas vitamin C preporučuje kako oralno, tako i topikalno (spoljašnja primena), samostalno ili u vidu krema i seruma.

Zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu, vitamin C se u dermatologiji koristi za tretman i sprečavanje promena povezanih sa fotostarenjem. Pomaže kod hiperpigmentacije i ujednačavanja tena, redukcije bora, smanjenja upala i vraćanju sjaja kože lica.

Najbolji je u tečnoj formi

Da bi se vitamin C resorbovao kroz kožu, on mora biti u svom čistom obliku kao L-askorbinska kiselina i u optimalnoj koncentraciji 10-20%. Najveći problem sa vitaminom C je njegova nestabilnost na vazduhu i svetlosti, gde se brzo razlaže i gubi svoja dragocena terapeutska svosjtva. Upravo zato je najbolji oblik za primenu vitamina C, onaj u tečnoj formi, upakovan u tamne staklene ampule koje ga čuvaju u potpunosti od svih štetnih uticaja.

Sopharma Vitamin C, jer ampula čuva kvalitet!

Sopharma Vitamin C u ampulama ima upravo sve navedene karakteristike. Rastvor je bez dodataka boja, aroma i parabena, pogodan za rastvaranje u vodi, soku ili hrani, a može se koristiti i topikalno uz konsultaciju sa kozmetičarem ili dermatologom.

Kako napraviti vitamin C serum

Jednu ampulu Sopharma Vitamina C od 5 ml pomešati sa 1 kafenom kašičicom glicerina (može se nabaviti u svim apotekama). Smešu dobro promešati plastičnim ili staklenim priborom, dok se potpuno ne sjedine komponente. I to je to. Efikasan serum za tretman i negu kože lica i dekoltea je spreman! Nanositi ga najbolje uveče, na očišćenu i suvu kožu i ostaviti da deluje 30 minuta. Efekat će biti vidljiv već nakon nekoliko tretmana, a savetuje se uvek priprema svežeg seruma i njegova primena svako drugo veče.

 

Piše: Ivana Jovanović