Biti majka je najteži posao na svetu.

Kažem ja, koja sam se naradila od 17. do 38. godine, ozbiljno i naporno. Intelektualno i fizički.
Sada, sa dvoje dece, to mogu da potvrdim pre svega svojim iskustvom sa obe strane.
Jer – danas odlazak na posao zvuči kao prilika koja se ne propušta. A svaki vikend deluje kao beskonačno radno vreme desetoduplih poslova koji vas samelju do te mere da niste u stanju da se istuširate.

Zbog svega što sam prošla i prolazim, muka mi je od Instagram mama koje su uvek sređene, i na kafi i u izlasku, jer su, Bože moj, one super organizovane mame koje sve stižu, a mi nemajke prvog reda ili se bavimo i decom i karijerom, pa nam je kosa često vezana u punđu i nenašminkane smo, ili jedva navučemo nešto pristojno, što nije iz prošle decenije, pošto nas, iskreno, mrzi da slobodno vreme provodimo u šopingu. Zbog toga često izgledamo previše klasično vs moderno, pa smo tim istima mamama mi “dosadne tetke” sa Instagrama.

Ko su žene sa Instagrama danas?
Da li su se životi pretvorili u virtuelne odnose i komunikaciju sa svetom?
Da li se dokazujemo gomili nepoznatog sveta svojim prikazima na mrežama?
Da li dajemo primer ili kreiramo zavist?
Šta je poneta društvenih mreža danas?
Ko su mame sa Instagrama koje se nadmeću u izboru kolica, garderobe koja se preraste za dva meseca, u organizaciji svih svetkovina koje nisu naši običaji, koje žele da se porađaju u privatnim bolnicama jer je to trend koji i Instagram nameće?

Biti majka koja radi, ostvarena žena koja ne želi da izgubi sebe, biti posvećena majka koja se bavi svojom decom kreativno i smisleno provodi vreme sa njima i uradi sve u kući što je moranje da bi se živelo u iole organizovanom prostoru, plus sebe srediti – na nivou je astro fizike. Do te mere iscrpljujuće i kao jedna strašno zapetljana jednačina komplikovano.

Zato sve što ja danas mogu da postujem na Instagramu su slike mog predivnog života nekada, mene samotnjaka u jednom velikom gradu, kad sam mogla kako sam htela, kad sam htela i s kim sam htela.

Piše: Sara Kru