Kada uradimo sve što je potrebno kod kuće, završimo sve obaveze na poslu, postaramo se oko deteta, tu smo za partnera, nađemo se prijatelju u nevolji, koliko je tada ostalo energije od našeg života za nas same?

Prilikom leta avionom sigurno ste čuli instrukcije o masci za kiseonik koju je potrebno da, u slučaju opasnosti, prvo stavimo sebi, a onda da pomognemo deci i drugima pored sebe. Ovo pravilo važi i u životu. Trebalo bi da vodimo računa najpre o sebi da bismo mogli da se brinemo o onima pored sebe – o porodici, deci, partneru, klijentima, prijateljima.

Maska za kiseonik je upustvo za ekstreman slučaj opasnosti u avionu, a da li je dobar primer za brigu o sebi u svakodnevnom životu? Ako čekate ekstremne situacije u svom životu da biste počeli da brinete prvo o sebi, možda ste već doživeli “burnt out” ili osećaj natrpanosti, dobili neku autoimunu bolest, prekomerenu težinu, depresiju, napade panike…

Naše telo nam daje signale da li smo na pravom putu

Ukoliko stalno dajemo energiju drugima i usmeravamo je isključivo na stvari i događaje oko nas, a zanemarujemo sebe, naše zdravlje i vitalnost se narušavaju. Ako nemamo vreme za odmor, za relaksaciju i oporavak od svakodnevnih obaveza naše telo će se pobuniti i davati signale da smo natrpani i da više me možemo da izdržimo. U najgorem slučaju, ono će vapiti za pomoć tako što ćemo se razboleti i time će nas primorati da stanemo sa svim onim što radimo pogrešno.

U avionu postoje senzori koji štite od nestanka kiseonika. Tako i naše telo ima senzore koji nas upozoravaju da imamo manjak vazduha, tj. životne energije. Naše telo nas kroz razne signale upozorava da nismo na pravom putu.

Sebi sam na prvom mestu – sebično ili ne?

Možda ste pomislili da je stavljanje sebe na prvo mesto sebičan akt. Međutim, maska za kiseonik je divna metafora za brigu o sebi iz dva razloga. Prvi je taj da ako vi padnete, tada drugima postajete teret. Drugi razlog leži u tome da ne možete biti tu za druge, da iskažete sebe, svoje talente, ljubav, inteligenciju ako ste iscrpljeni i bez vitalnosti. Postavljanje sebe na prvo mesto ne znači da želimo samo da osiguramo sebe, već da budemuo tu i za druge, ali u dobroj formi.

Šta mogu konkretno da uradim?

Evo nekoliko konkretnih primera i aktivnosti koje možemo da radimo da bismo brinuli o sebi i nahranili svoju dušu i telo:
Čitanje knjiga radi zadovoljstva, vežbanje, polazak na neki kurs i sticanje novih znanja, da kažemo “ne” onima koji nas iscrpljuju i da provodimo više vremena sa ljudima koje volimo i sa kojima nam je lepo, da šetamo u prirodi, slušamo muziku koja nas čini srećnim, kupimo sveže cveće, postavimo sveće na sto za večeru, razvijamo pozitivan unutrašnji dijalog, zdravo se hranimo, ili, jednostavno, razervišemo vreme za sebe da ne radimo baš ništa.

Počnite sa jednom aktivnošću koja vam najviše odgovara i praktikujte je redovno. Povežite se sa najboljim delom sebe i steknite više energije. Videćete kako ćete tada biti potpuni u svakoj vašoj životnoj ulozi – kao mama, kao supruga, ćerka, poslovni partner, itd. Uradite to odmah. Sad. Ne čekajte kriznu situaciju da biste posegli za maskom za kiseonik. Udišite punim plućima kiseonik uvek i svakoga dana.

 

Piše: Nevena Povrenović, sertifikovani Master NLP & Reiki terapeut