Dok sam razmišljala o još jednoj vikend destinaciji, ne bih li obradovala najmlađeg člana porodice, prijatelj mi je predložio Zlatibor, na samo 230 kilometara od Beograda, koji je idealan kako za male istraživače, tako i za vredne radnike željne odmora.

Za nešto više od tri sata stigli smo na jugozapad Srbije, okruženi beskrajnom i nestvarnom prirodom, šumama, pašnjacima, a tu je naravno i Zlatiborsko jezero, kao najlepši ukras ovog turističkog centra.

Pored prirodnih, čekala su me i kulturna i istorijska bogatstva, a što se smeštaja tiče Zlatibor nudi više opcija. Možete odsesti u hotelu, ali i u apartmanima, zavisno od toga da li vam treba potpuni mir i prostor samo za vas i vašu porodicu, ili biste da se prepustite odmoru bez razmišljanja o kuvanju i raspremanju.

Ponuda je velika, a ja sam se odlučila za hotel Palisad, dok je kolega izabrao apartmane. Šta god da odlučite, nećete pogrešiti, apartmani i renovirane sobe ovog hotela, koje se nalaze u centru Zlatibora, pružiće vam doživljaj pravog planinskog odmora.

Pored odabira smeštaja, važno je organizovati i ispuniti dane na Zlatiboru, a kako planina nudi mnogo mogućnosti, to zaista neće biti teško.

Jutro sam započela, kao i svi na Zlatiboru, jakim doručkom i uživanjem u specijalitetima ovog kraja, kojih ima zaista mnogo. Moja preporuka su svakako komplet lepinja i čaša domaćeg kiselog mleka. Takođe nisam mogla da odolim pečenici koja se svake godine nalazi na meniju Pršutijade u selu Mačkat, samo nekoliko kilometara od centra zlatne lepotice. Domaći sir i kajmak, topla lepinja, ajvar, proja, gibanica, slatko od šumskih jagoda ili pita sa malinama, kako se odlučiti?

Nakon doručka prošetali smo do Kraljeve česme, a odatle su usledile posete spomeniku na Šumatnom brdu i pijaci, na kojoj se nalaze proizvodi karakteristični za ovaj kraj. Još neke aktivnosti, kojima možete ispuniti vreme na Zlatiboru, su šetnje stazama Kamalj, Spomenik, Jedini Bor i Čigota, obilazak crkvi i manastira i upoznavanje sa njihovom dugom istorijom, poseta muzeju i galerijama.

Hotel Palisad Zlatibor
« 1 od 28 »

Najveće zadovoljstvo deci zasigurno pružiće poseta Dino parku, najvećem zabavno-edukativnom parku na Balkanu. Ovaj tematski park pruža jedinstvenu zabavu za sve uzraste, od 1 do 101 godine, a prostire se na površini od 6 hektara, u srcu Zlatibora. Dvadeset multimedijalnih replika dinosaurusa iz doba Krede i Jure i dvadeset sadržaja iz sveta moderne tehnologije čine savršen spoj, koji svakodnevno poseti na stotine gostiju iz celog sveta.

Ukoliko odlučite da istražite okolinu Zlatibora, predlažemo vam izlete koje organizuje Trendy Travel agencija u Sirogojno, Stopića pećinu, Potpećku pećinu, Gostiljske vodopade.

Posle ovako ispunjenog dana, nema sumnje da ćete svi lako utonuti u san.

Piše: Frau Ana